arrow

Om Radiokören

Radiokören är som en bergsbestigare i musikvärlden. Körens tidigare chefsdirigent Peter Dijkstra har beskrivit ensemblen som ”gruppen som lämnar baslägret först och tar ut riktningen för de andra att följa”. Peter Dijkstra avslutade sitt uppdrag som Radiokörens chefsdirigent konsertsäsongen 2017/2018. Någon ny chefsdirigent för Radiokören har ännu inte utsetts.

Trehundra år av svensk a cappella-tradition i kombination med framåtsträvande och kulturellt mångsidig repertoar med några av världens bästa dirigenter har etablerat Radiokören som en av de främsta ensemblerna i sitt slag. De 32 professionella sångarna är lika hemma i helt nyskriven musik av dagens mest spännande tonsättare som i älskade verk ur den rika, internationella musikskatten. Genom Sveriges Radio P2 når kören inte bara konsertpubliken utan också en mängd lyssnare i etern och på webben.

’’Få har som Radiokören under mer än ett halvsekel satt den svenska körmusiken på kartan’’

- Musikexportpriset 2010

År 2015 firade Radiokören sitt 90-årsjubileum. Hur fortsätter denna nittioåring att hålla sig vital? Genom att både vara stolt över sina åstadkommanden och samtidigt hålla blicken riktad framåt. När Radiokören grundades var ett av ensemblens uppdrag att ”verka på en hög ideell, kulturell och konstnärlig nivå”. Med tanke på körens nyfikenhet, skaparlust och höga musikaliska ambition kommer de orden att fortsätta bära ensemblen i minst nittio år till. För att citera körens tidigare chefsdirigent, Peter Dijkstra: ”Att känna att ’nu är allting klart’ är farligt. Vi måste alltid fortsätta utvecklas. Endast fantasin sätter gränserna!”

Hur det hela började

I maj 1925 hade Radiokören sin allra första konsert. Redan från början lades ribban högt av körens första chefsdirigenter, Axel Nylander och Einar Ralf. Tidigt fanns också en uttalad ambition att framföra ny svensk körmusik. Efter att Eric Ericson tog över ledarskapet 1952 utvecklades körens internationella ryktbarhet. Han ville att såväl sångarna som lyssnarna skulle få ta del av den bästa och viktigaste körmusiken från hela världen, och med progressiva repertoarval tillsammans med högt ställda ambitioner gjorde han Radiokören känd som ett fantastiskt vokalt instrument.

Radiokörens biografi

Lediga tjänster hos Radiokören

Hitta utannonserade tjänster här

Lyssna på Radiokören

Länk till spellistan

Körmedlemmar