arrow

Biografi Radiokören

Radiokören har i snart 100 år bidragit till utvecklingen av den svenska a cappella-traditionen. Under den legendariske dirigenten Eric Ericsons ledarskap 1951–1982  fick kören ett stort internationellt renommé och räknas i dag bland världens främsta körer. De 32 körmedlemmarnas förmåga att sömnlöst växla mellan kraftfulla solistiska insatser och att smälta in i ensemblen, skapar ett unikt och dynamiskt instrument som hyllas av musikälskare och kritiker världen över, liksom av de många dirigenter som utforskar och utmanar körens potential.

Radiokören är en viktig del av Sveriges Radios kulturskapande verksamhet. Den är internationellt känd för sin mångfacetterade repertoar som sträcker sig från klassiska körverk till nyskriven och banbrytande vokalmusik. Radiokören bildades samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar och hade sin allra första konsert i maj 1925. Ambitionsnivån var hög redan från start, med ett uttalat mål att vara på högsta internationella nivå i allt från barock- till avantgardistisk musik. Kören delar sedan 1979  Berwaldhallen som sin hemmascen med Radiosymfonikerna och konserterna sänds i Sveriges Radio P2 och Berwaldhallen Play

Kaspars Putniņš utsågs 2020 till chefsdirigent och konstnärlig ledare för Radiokören, den tionde chefsdirigenten sedan kören bildades. Sedan januari 2019 är Marc Korovitch kormästare för Radiokören med ansvar för ensemblens vokala utveckling. Två av körens tidigare chefsdirigenter, Tõnu Kaljuste och Peter Dijkstra, utnämndes under samma år till hedersdirigenter. Båda har fortfarande nära kontakt med kören och gör återkommande gästspel.

Radiokören är en av världens äldsta professionella körer och kommer att fira sitt hundraårsjubileum under 2025. Redan under våren 2023 startade uppladdningen inför jubiléet med den första etappen av en drygt två år lång Sverigeturné som kommer få sin final med en jubileumskonsert i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen.