arrow

INSTÄLLD - ALLEGRIS MISERERE

När påsken närmar sig ger Radiokören ett andaktsfullt och andligt berikande program om ånger, eftertanke och förståelse. Mästerverk från renässansen som Gregorio Allegris berömda och trollbindande Miserere blandas med samtida musikaliska betraktelser. Dirigent är Nigel Short, en av Englands främsta körledare och tillika grundare och musikalisk ledare för den världsberömda ensemblen Tenebrae.

I Gregorio Allegris Miserere vilar sopranens höga C som en solstråle mellan höga kyrkvalv. En femstämmig kör och fyra solister bygger en katedral av klang som stått stadig genom seklerna: Renoverad och ombyggd i omgångar sedan 1630-talet, omgärdad av mystik och missförstånd och kopierad av generationer av konstnärer – men vilket mästerverk är inte det?

Nigel Short sjöng själv det höga C:et i Miserere som gossopran. Nu är han en av Europas främsta kördirigenter och mångårig medlem i legendariska ensemblen King’s Singers. I ett program som spänner över fyra hundra år av magnifik mångstämmighet möter Nigel Short Radiokörens världsberömda klang, renhet och solistiska virtuositet. Tillsammans tolkar de musik inför påskens mysterium med kraften att öppna nya världar för lyssnaren.

Under renässansens 1500-tal gav den äldre stilens strängt rena kvarter och kvinter vika för en mer expressiv färgskala med dur och moll, terser och skavande dissonanser. I katedraler, kyrkor och kapell runt om i Europa skrevs körmusik som fortfarande hör till den mest fascinerande, uttrycksfulla och djupt berörande som någonsin komponerats.

Alonso Lobos sexstämmiga Versa est in luctum från 1598 bygger på sann kontrapunkt, där varje stämma har en unik melodi i förhållande till de andra, och har med sin eteriska skönhet och tekniska fulländning nått kultstatus bland älskare av renässansmusik. Ett femtontal år tidigare gavs Tomás Luis de Victorias Responsorier för stilla veckan ut. Musiken låter oss med sin subtila stämföring ana en djupt troende konstnär på väg att bli en av århundradets största.

Från renässansen via 1900-talet går en rak linje till en av världens mest framförda nutida tonsättare, Sir James MacMillan. Han har skapat sitt eget musikaliska universum, centrerat kring hans katolska tro. Mitt i långa legatolinjer sprakar plötsliga drillar och ornament i virtuosa utbrott som kräver sina sångare. MacMillan förälskade sig i körmusiken genom skolkören i den skotska småstad där han växte upp. Nästan fyra sekel efter att Allegris Miserere klingade för första gången i Sixtinska kapellet, svarar MacMillan med sitt eget Miserere. Den som hört eller sjungit Allegris musik känner omedelbart igen sig, men ser allt som genom den ojämna ytan hos en spegel från den sakrala körmusikens storhetstid – renässansen.

Text av: Janna Vettergren


RADIOKÖREN
Skriv ut

Inställd konsert

Med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendation och Regeringens beslut om att begränsa offentliga evenemang till max 500 personer, är konserten inställd. Läs mer på vår sida med information om Coronaviruset.

Medverkande

 

Radiokören har i över 90 år bidragit till utvecklingen av den svenska a cappella-traditionen. Under den legendariske dirigenten Eric Ericsons ledarskap fick kören ett stort internationellt renommé och räknas i dag bland världens främsta körer. Körmedlemmarnas förmåga att växla mellan kraftfulla solistiska insatser och att sömlöst smälta in i ensemblen skapar ett unikt och dynamiskt instrument som hyllas av musikälskare och kritiker världen över, liksom av de många dirigenter som utforskar och utmanar körens potential.

Radiokören bildades samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar och kören hade sin allra första konsert i maj 1925. Ambitionsnivån var hög redan från starten med ett uttalat mål att framföra nyskriven musik.

Sedan januari 2019 är Marc Korovitch kormästare för Radiokören med ansvar för ensemblens kontinuerliga utveckling. Två av körens tidigare chefsdirigenter, Tõnu Kaljuste och Peter Dijkstra, utnämndes i november 2019 till hedersdirigenter. Båda har fortfarande nära kontakt med kören och gör återkommande gästspel. Rekrytering av ny chefsdirigent för Radiokören pågår.

Den prisbelönade engelske dirigenten och sångaren Nigel Short var under åren 1994–2000 medlem av världsberömda vokalensemblen The King’s Singers. Vid millennieskiftet grundade han Tenebrae, en ensemble som under hans ledning blivit känd som en av världens bästa vokalensembler och som han fortfarande är dirigent och konstnärlig ledare för. Har han återvänt flera gånger till The King’s Singers i rollen som dirigent och gästar ofta ledande körer runt om i Europa såsom BBC Singers, Danmarks Radios vokalensemble, Gallicantus, Ex Cathedra och MDR Rundfunkchor i Leipzig.

Som gästdirigent har han lett framstående orkestrar som BBC symfoniorkester, The English Concert, Londons symfoniorkester och Orchestra of the Age of Enlightenment. Hans liveinspelning av Faurés Requiem med Tenebrae och Londons symfoniorkester nominerades 2013 till en Gramophone Award. Även inspelningar av Mozarts Requiem med Chamber Orchestra of Europé och ett album med verk av Bernstein, Stravinsky och Zemlinsky med BBC symfoniorkester har hyllats av kritiker och lyssnare. 2018 nominerades Tenebraes album Music of the Spheres med sånger från de brittiska öarna till en Grammy för bästa körframförande.

Ungefärlig konsertlängd: 1 tim 35 min

Här kan du följa  Sveriges Radio Berwaldhallens senast uppdaterade information om Coronaviruset

Konsertprogram:
Alonso Lobo: Versa est in luctum
James MacMillan: Tenebrae Responsories
Gregorio Allegri: Miserere
James MacMillan: Miserere
Nana Forte: Do Not Stand at My Grave and Weep
Tomás Luis de Victoria: ur Responsorier för stilla veckan
Zacharias Ehnvall: ReMiserere, uruppförande