arrow

RÖSTER OM FLYKT

Radiokören och Justin Doyle gör en musikalisk resa genom olika berättelser om flykt och förtryck. Mänsklighetens historia har i omgångar präglats av motsättningar och utanförskap och vår tid är inget undantag. Världspremiären av libanesiske Zad Moultakas Mon ami le vent efter en dikt av Renée Vivien är bara en av höjdpunkterna på denna starka konsert med musik för eftertanke och meditation.

Lyssna till P1-serien ’Ett Nytt Sverige’ där solisten Nabil Kassis medverkar.

Vad är det att vara flykting? Hur känns det att lämna det invanda och trygga och se livet förändras i grunden? På den här konserten gör Radiokören en resa genom historien och hittar både i den klassiska musiken, folkmusiken och populärmusiken en rad drabbande berättelser, från 1500-tal till nutid. De tonsatta texterna är i en del fall betydligt äldre. Erfarenheten av exil, hemlöshet och flykt har följt människor genom alla tider.

”Vid Babylons floder satt vi och grät,
när vi tänkte på Sion.”

Det är som en tavla som den flamländske 1500-talstonsättaren Philippe de Monte målar åt oss, en ögonblicksbild i toner. Det judiska folket har deporterats till det fjärran Babylonien. Resan är över. De gråter och längtar hem. Många konst- och musikskapare har fascinerats av denna historia som finns att läsa i en av bibelns psaltarpsalmer. William Byrd, också från 1500-talet, tog fasta på ett annat ställe i texten med den retoriska frågan: Hur skall man kunna sjunga och vara glad när man är så långt hemifrån? Ett svar är att det är just när verkligheten är som svårast som sången behövs mest – för att få tröst och styrka.

Ett storartat exempel på det är den sångtradition som utvecklades under 1700- och 1800-talen bland slavarna i de amerikanska sydstaterna. Texterna till dessa negro spirituals är mångbottnade. De handlar ofta om personer och händelser ur bibeln och om en andlig längtan, men samtidigt om befrielse här och nu. Rader som ”My home is over Jordan” och ”I want to cross over into campground” syftar konkret på att ta sig över Ohiofloden till nordstaterna, där slaveriet var förbjudet. Under andra världskriget fick sångerna ytterligare en dimension när Michael Tippett gjorde dem till en universell plädering för fred, rättvisa och befrielse genom att foga in fem av dem i sitt oratorium A Child of Our Time.

På denna temakonsert kommer vi få skildringar av djupaste smärta, skräck i förföljelsens stund, men också tröstevisor. Faktiskt även sånger där flykten blir ett glädjefyllt uppbrott och kan handla om att vara ung, fri och glad. Konserten innehåller också ett högintressant uruppförande av den libanesiske tonsättaren och bildkonstnären Zad Moultaka, känd för sina allkonstverk och ljudinstallationer där han till exempel kombinerat musik av 1100-talsmystikern Hildegard von Bingen med sitt eget skapande.

Text: Christina Hedlund


RADIOKÖREN
Skriv ut

Medverkande

 

Radiokören har i över 90 år bidragit till utvecklingen av den svenska a cappella-traditionen. Under den legendariske dirigenten Eric Ericsons ledarskap fick kören ett stort internationellt renommé och räknas i dag bland världens främsta körer. Körmedlemmarnas förmåga att växla mellan kraftfulla solistiska insatser och att sömlöst smälta in i ensemblen skapar ett unikt och dynamiskt instrument som hyllas av musikälskare och kritiker världen över, liksom av de många dirigenter som utforskar och utmanar körens potential.

Radiokören bildades samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar och kören hade sin allra första konsert i maj 1925. Ambitionsnivån var hög redan från starten med ett uttalat mål att framföra nyskriven musik.

Sedan januari 2019 är Marc Korovitch kormästare för Radiokören med ansvar för ensemblens kontinuerliga utveckling. Två av körens tidigare chefsdirigenter, Tõnu Kaljuste och Peter Dijkstra, utnämndes i november 2019 till hedersdirigenter. Båda har fortfarande nära kontakt med kören och gör återkommande gästspel. Rekrytering av ny chefsdirigent för Radiokören pågår.

Engelske dirigenten Justin Doyle är för närvarande chefsdirigent och konstnärlig ledare för RIAS Kammerchor, med vilka han bland annat invigt konserthuset Pierre Boulez Saal i Berlin, gjort prisade inspelningar av Britten och Haydn och albumet Heritage – Treasures of Jewish-German Composers. Han är gästprofessor i kördirigering vid Hochschule für Musik Hanns Eisler i Berlin och International Visitor vid Sibelius-Akademin i Helsingfors. Han har varit konstnärlig och musikalisk ledare för internationella festivaler och ensembler som University of Manchester Chorus, Essex Symphony Orchestra och Haffner Orchestra samt gästbesök hos exempelvis Halléorkestern, Royal Northern Sinfonia, Manchester Camerata, Akademie für Alte Musik Berlin och Finländska barockorkestern. Som eftertraktad operadirigent har han särskilt hyllats för sina tolkningar av Mozart, Haydn och Britten. För att fira Jacques Offenbachs 200-årsjubileum gör han sommaren 2019 operan Fantasio, för första gången i Storbritannien och som debut på festivalen Garsington Opera.

Syriske musikern och instrumentbyggaren Nabil Kassis är virtuos på sitt instrument, qanun, ett stränginstrument likt en cittra och en föregångare till harpan. I ensemblemusik från mellanöstern fyller den liknande roll som pianot i västerländsk orkestermusik. Han har turnerat i alla arabiska länder, stora delar av Europa liksom Australien och Venezuela och byggt qanun i mer än tjugo år åt både framstående syriska och internationella musiker. Han har också bidragit till att utveckla och modernisera instrumentet för att förbättra spelmöjligheterna och instrumentets klang. Sedan 2015 bor han i Sverige och har börjat etablera sig som uppskattad musiker även här, själv och med sin bror, pianisten Naim Kassis. Han spelar även i Mazguf Ensemble med sångerskan Marine Kabbabe, saxofonisten Pär Moberg, slagverkaren Tina Quartey och kontrabasisten Emma Lundbeck.

Ungefärlig konsertlängd: 1 tim 10 min

Observera att konserten ges i Maria Magdalena kyrka, Bellmansgatan 13 på Södermalm.

Konsertprogram:
TRAD: Shosholoza
WILLIAM BYRD: Civitas sancti tui
RODERICK WILLIAMS: ur In the Morning
ZAD MOULTAKA: Mon ami le vent, uruppförande
GIACOMO CARISSIMI: Plorate filii Israel
ZOLTÁN KODÁLY: Trad: Doberdói dal
TRAD: Vem kan segla förutan vind?
VELJO TORMIS: Laulusild
MICHAEL TIPPETT: Five Negro Spirituals ur A Child of Our Time