arrow
M/S Estonia in memoriam

Radiokören och dirigent Tõnu Kaljuste minns och hedrar offren för den tragiska olyckan i en andaktsfull konsert.

28 augusti

Livesänds 19:00

Alla klipp från dagen

 • SAMTAL

  Tarmo Soomere (EE) i samtal med Joonas Hellerma (EE)

 • M/S Estonia in memoriam

  Radiokören och Tõnu Kaljuste uppmärksammar 25-årsminnet av förlisningen

Onsdag 28 augusti

I september 1994 inträffade en av vår tids största fartygskatastrofer. Färjan och passagerarfartyget M/S Estonia förliste på väg mellan Tallinn och Stockholm och 852 människor förolyckades. Nästan exakt 25 år senare minns och hedrar Radiokören och dirigent Tõnu Kaljuste offren för den tragiska olyckan i en andaktsfull konsert. Kvällens samtal livestreamas från Arvo Pärt Center i Tallinn där estniske professorn Tarmo Soomere, vars forskning handlar om det komplexa havsvattnet som fenomen, samtalar med den populära programledaren Joonas Hellerma om havet och musiken.

Biljetter

Dagspass

 • 16:45

  Foajékonsert

  Övre foajén, Berwaldhallen

  Varje eftermiddag under Östersjöfestivalen kan du njuta av korta foajékonserter i Berwaldhallens övre foajé. Programmet består av kammarmusik med elevensembler från Lilla Akademien. Passa gärna på att avnjuta något från festivalbarens ekologiska sortiment till konserten. Festivalbaren öppnar 16.30 och erbjuder ett utökat ekologiskt sortiment.

 • 17:00

  FOAJÉSAMTAL

  Övre foajén, Berwaldhallen

  Att bli nominerad till Raoul Wallenbergpriset innebär att man har gjort en personlig uppoffring för att stå upp för mänskliga rättigheter. Priset går till en person som i Sverige arbetar i Raoul Wallenbergs anda, främst genom kunskapshöjande insatser för barn och ungdomar om främlingsfientlighet, intolerans och alla människors lika värde. I det här samtalet möter du 2019 års pristagare som presenteras av Raoul Wallenberg Academys ordförande Olle Wästberg. Samtalet hålls på svenska.

 • 17:30

  Konsertintroduktion

  Nedre foajén, Berwaldhallen

  Med Boel Adler

 • 18:00

  SAMTAL - Tarmo Soomere (EE) och Joonas Hellerma (EE)

  Berwaldhallen

  Från Arvo Pärt Center i Laulasmaa utanför Tallin, streamas kvällens samtal mellan marin- och kustforskaren Tarmo Soomere, även VD för Estlands vetenskapsakademi, och kulturjournalisten och programledaren från Estlands Television, Joonas Hellerma. I samtalet utforskar de Östersjöns historia, dess speciella plats bland världshaven och framtida utsikter för Östersjön, både ur ett geologiskt och ekologiskt perspektiv. Östersjön är, sett ur ett istidsperspektiv, ett ungt hav, nära på ett spädbarn. Detta märks genom den kuperade och mångfacetterade kustlinje som också har format området i länderna runt Östersjön – både kulturellt och geografiskt. Även om Östersjön är ett ungt och litet hav är framtida hot från människans påverkan akut och påtaglig. Omkring 15 procent av den internationella handeln till sjöss sker på Östersjön. Navigeringsutrustningen hotar Östersjöns ekologiska balans genom att den bland annat påverkar den akustiska miljön. Detta förändrar också villkoren för kommunikation för det marina livet, ett område som ännu inte har studerats noggrant. Vilken är den ekologiska situationen i Östersjön? Vilka hot är de starkaste? Är frågor som samtalet kommer att kretsa kring, men också kring framtida scenarier och politiska lösningar för en bättre Östersjömiljö.

  Medverkande

  • Tarmo Soomere är matematiker med över 40 års erfarenhet inom marinvetenskap. Han har tillbringat mer än 15 år utomlands under sin vetenskapliga karriär och sedan 2014 är han ordförande/VD för Estlands vetenskapsakademi. Tarmos vetenskapliga fokus är extrema situationer på havet och stranden, och att mildra olika typer av marina faror. Han menar att havet i sitt normaltillstånd vanligtvis inte är farligt och att det är ytterligheterna som orsakar skada och förlust av liv. Hans särskilda fokus har varit att utveckla förebyggande metoder för kustskydd som medför relativt begränsade kostnader men kan undvika massiva skador på naturen. Tarmo är en av de mest inflytelserika högtalarna i Estland för marinvetenskap, framtida klimat, och vetenskapens betydelse och relevans i allmänhet. Ett mycket ovanligt distinkt för en vetenskapsman kom från samhället: han blev utnämnd till årets person i Estland 2005 av dagstidningen The Postman för hans bidrag till prognosen inför en förödande storm. Tarmo har fått en statlig medalj av 3: e klassen, en s.k. White Star-ordensmedalj, för hans arbete med att utveckla marinvetenskapen i Estland och han har två gånger förärats nationella vetenskapspris. För närvarande har han åtagit sig att bygga en vetenskaplig rådgivningsmekanism till förmån för landet.

  • Joonas Hellerma är moderator och redaktör på nationella Estlands Radio. Han är värd för det populära kulturprogrammet Plekktrumm (Tin Drum) som sänds varje vecka på ETV2 och i höst påbörjar sin sjätte säsong. I Plekktrumm träffar Hellerma varje vecka en kulturpersonlighet för att prata om samhällsrelaterade ämnen. Joonas Hellerma studerade film och tv på Tallinn University. Han har också en magisterexamen i filosofi från samma universitet. Förutom hans arbete är hans huvudintressen europeiska idéhistoria inom ramen för filosofi och litteratur, och i synnerhet upplysningstiden och dess effekt på kulturlivet, inklusive religion, politiska idéer och nutidens samhällsutmaningar.

 • 19:00

  M/S ESTONIA IN MEMORIAM

  Berwaldhallen

  I september 1994 inträffade en av vår tids största fartygskatastrofer. Färjan och passagerarfartyget M/S Estonia förliste på väg mellan Tallinn och Stockholm och 852 människor förolyckades. Nästan exakt 25 år senare minns och hedrar Radiokören och dirigent Tõnu Kaljuste offren för den tragiska olyckan i en andaktsfull konsert.

  Medverkande

  • Radiokören är som en bergsbestigare i musikvärlden. Flera hundra år av svensk a cappella-tradition i kombination med framåtsträvande och kulturellt mångsidig repertoar, liksom samarbeten med några av världens bästa dirigenter, har etablerat Radiokören som en av de främsta ensemblerna i sitt slag. Genom Sveriges Radio P2 når kören inte bara konsertpubliken utan också en mängd lyssnare i etern och på webben.

   I maj 1925 hade Radiokören sin allra första konsert och ribban lades högt redan från början. När ensemblen grundades var ett av dess uppdrag att ”verka på en hög ideell, kulturell och konstnärlig nivå”. Den legendariske körledaren Eric Ericson utvecklade kören till en världsberömd ensemble och under hans ledning lockades tonsättare som Paul Hindemith, Frank Martin och Igor Stravinsky till Stockholm. Där fick de höra sin musik framförd som de aldrig hört den tidigare. Även svenska tonsättare skrev körmusik på nya sätt, inspirerade av den unika ensemblens möjligheter.

   I januari 2011 utsågs Radiokören till en av världens tio bästa körer av den brittiska tidskriften Gramophone. Körens skivinspelningar har belönats med exempelvis det prestigefyllda Edison Klassiek (Mass & Motets, 2015) och Diapason d’Or (Nordic Sounds, 2011). Regelbundna turnéer hör till körens verksamhet och vid utdelningen av Musikexportpriset 2010 belönades ensemblen med regeringens hederspris för att de ”under mer än ett halvsekel satt den svenska körmusiken på kartan”. I november 2017 gästade Radiokören Lincoln Center i New York City tillsammans med Svenska Kammarorkestern och dirigent Thomas Dausgaard med Beethovens Missa solemnis. I april 2018 gjorde de Mozarts Mässa c-moll med Berlinfilharmonikerna under ledning av Daniel Harding vid tre utsålda konserter och tidningen Tagesspiegel skrev: ”Det är med rätta kören anses vara en av de bästa av sitt slag.”

   Under säsongen 2018–2019 kommer Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester att göra flera storslagna verk för kör och orkester, som Mendelssohns Die erste Walpurgisnacht och Brahms Ein deutsches Requiem. Naturligtvis hyllar kören sin tidigare chefsdirigent, Eric Ericson, med en jubileumskonsert helt i Ericsons egen anda med banbrytande ny musik och portalverk ur körrepertoaren. Samarbetet med Jacob Mühlrad fortsätter med ett nytt uruppförande i november 2018, det mångbottnade stycket Time. Under säsongen uruppför Radiokören även spännande ny musik av Ylva Skog, Malin Bång, Lisa Streich och högaktuella Raminta Šerkšnytė. I april 2019 väntar en gränsöverskridande konsert med den prisbelönade sångerskan Ane Brun och dirigent Hans Ek. Ett nytt år fyllt av överraskningar och fantastisk musik.

  • Estniske dirigenten Tõnu Kaljuste är bekant för den svenska publiken efter sin tid som Radiokörens chefsdirigent åren 1994–2000. Den mångsidige musikern har varit en drivande kraft i att öppna de nordiska öronen för musik från de baltiska länderna. Han grundade med drygt tio års mellanrum Estlands filharmoniska kammarkör och Tallinns kammarorkester, som båda blivit mycket framgångsrika och uppträder på världens stora konsertscener och festivaler. Han är en erkänd uttolkare av bland annat Krzysztof Penderecki, Alfred Schnittke, Arvo Pärt och Veljo Tormis och har vunnit prestigefyllda utmärkelser för sina många skivinspelningar. Bland hans senaste samarbeten kan nämnas NorrlandsOperans symfoniorkester, Wrocławs filharmoniska orkester och kören vid Orquestra Gulbenkian i Lissabon.

  Musiken