arrow

Workshop om György Ligeti 100 år

Kom och lyssna på, och lär dig mer om, 100-års jubilerande kompositören György Ligetis musik. Radiokören under ledning av Kaspars Putniņš bjuder på några av Ligetis mest vokalt utmanande verk och Per Mårtensson, professor i komposition på Kungliga Musikhögskolan ger en bakgrund till Ligetis kompositionstekniska utveckling från 1960 och framåt. Workshopen är öppen för alla men en viss förkunskap om musik och kompositionsteknik rekommenderas.

Onsdag 22 mars kl 15.00-17.00 i Berwaldhallen

Program:
Radiokören under ledning av chefsdirigent Kaspars Putniņš framför György Ligetis
Lux aeterna.

Föreläsning: Per Mårtensson, professor i komposition vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm ger en bakgrund till György Ligetis kompositionstekniska utveckling från 1960 och framåt.

Per Mårtensson är tonsättare och pedagog som huvudsakligen har komponerat instrumentalmusik, men även intresserat sig för blandformer mellan instrumental- och elektroakustisk musik. Två av hans solokonserter (de för violin respektive flöjt) har belönats med Musikaliska Akademins Christ Johnson-priser 2000 och 2008. 2001-03 var han Composer in Residence vid Musikradion, P2. Som pedagog började han undervisa 1996 på den då nystartade Gotlands Tonsättarskola tillsammans med prof. Sven-David Sandström. Under våren 2007 var han gästprofessor i komposition vid Indiana University i USA. Sedan 2021 är han professor i komposition vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.

PAUS – kaffe serveras

Workshop: Studier av György Ligetis Drei Hölderlin phantasien. Analyser och klingande exempel med Radiokören.

Anmälan sker genom mail med namn på deltagare till linnea.brorson@sr.se senast fredagen den 10 mars. Entré i Berwaldhallen den 22 mars mot uppvisande av legitimation. Obs! Workshopen hålls på engelska.

Direktsänd workshop

Ta del av workshopen i efterhand på Berwaldhallen Play.

Gyorgy Ligeti. Foto: Creative Commons.

Gyorgy Ligeti. Foto: Creative Commons.