arrow

HUGO ALFVÉN 150 ÅR SING-ALONG

Var med i jättekören i Berwaldhallen som tillsammans med Radiokören hyllar tonsättaren Hugo Alfvén – eller slå dig ner och njut av en storslagen jubileumshyllning. Alfvéns sånger och körverk är högst levande. Under åren 1910-1947 ledde han manskören Orphei Drängar, och var även sångförare i Allmänna Sången mellan 1919 och 1930. Som en del av Alfvéns 150-årsjubileum hyllas hans gärning i en sing along-konsert med nyskrivna arrangemang av hans musik. För dig som vill delta som sångare ingår en repetition och noter i biljettpriset. Allt under ledning av dirigent Maria Goundorina.

PROGRAM
10:00-11:30 Körrepetition
11:30-13:00 Lunch (ta med egen lunch)
13:00-14:00 Genrep med Radiokören
14:00-15:00 Fika (ingår i biljettpriset) samt dörrarna öppnas för dig som har lyssnarplatsbiljett.
15:00 Konsert

I biljettpriset ingår noter & fika. Väljer du att köpa lyssnarplats ingår fika och konsert. Programmet beräknas vara slut ca 16:30. Konserten sänds direkt med bild på Berwaldhallen Play.

Här kan du läsa mer om Alfvén Sing along med hela körsverige.

Intervju med prisad dirigent och professor Cecilia Rydinger (Cecilia Rydingers medverkan har ställts in pga hälsoskäl. Hon ersätts av Maria Goundorina).

När Berwaldhallen fylls av körer från hela Sverige i en hyllning till nationaltonsättaren Hugo Alfvén står Cecilia Rydinger, prisad dirigent och professor i orkesterdirigering, på podiet. Hon ser fram emot en intensiv dag tillsammans med ett hus fullt av sångare.
– Det blir en rolig utmaning att vända sig till hela salen, säger hon. Min förhoppning är att körerna  har arbetat med repertoaren tidigare under hösten och kommer väl förberedda till Berwaldhallen.

Då deltagarna anländer till huset blir det uppsjungning och repetitioner tillsammans med pianisten Michael Engström. Efter lunch ansluter Radiokören.
– Jag tror och hoppas att många körer tycker det är roligt att sjunga ihop med en så proffsig kör.

På repertoarens står Hugo Alfvéns egna kompositioner, såsom Julhymn, Julsång, Papillon, Stämning och Gryning vid havet, men också hans kända arrangemang av folkmusik; Jungfrun, Glädjens blomster och Uti vår hage. Dessutom har fem samtida tonsättare – Anna-Karin Klockar, Karin Rehnqvist, Ulrika Emanuelsson, Staffan Storm och Robert Sund –  tagit sig an några av Alfvéns tonsättningar och kärleksfullt bearbetat dem till nya verk.
– Tanken är att de nya tonsättningarna ska berika och förnya repertoaren på samma sätt som Hugo Alfvén gjorde med folkmusiken på sin tid. Det är överlag fantasifulla, poetiska, roliga, vackra och nyskapande verk, som också kommer att ges ut av Gehrmans musikförlag.

Cecilia Rydinger menar att Hugo Alfvéns betydelse för svensk körsång knappast kan överskattas.
– I och med alla sina arrangemang för blandad kör och manskör har han inte minst lyft och bevarat folksångskatten. Hans kompositioner är också internationellt gångbara. De är väl värda att framföra i sina original, och flera av de nya arrangemangen kommer vi också att sjunga i originalarren.

Cecilia Rydinger är övertygad om att de humoristiska nybearbetningarna skulle ha fallit Alfvén själv på läppen.
– Definitivt, han gläds nog i sin himmel.


Text: Anna Hedelius


RADIOKÖREN

dot 2022/2023

Skriv ut

Dirigentbyte:

Cecilia Rydinger ställer in sin medverkan pga hälsoskäl. Hon ersätts av Maria Goundorina.

Medverkande

 

&

Radiokören består av 32 professionella sångare som tillsammans bildar ett unikt och dynamiskt instrument, hyllat av musikälskare och kritiker världen över. Radiokören möter publiken på sin hemmascen i Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus, liksom i konsertsalar runt om i landet och på turnéer i hela världen. Dessutom når de miljontals lyssnare i Sveriges Radio P2, på Berwaldhallen Play och internationellt genom EBU.

Sedan 2020 är Radiokörens chefsdirigent den flerfaldigt prisbelönade lettiske kördirigenten Kaspars Putniņš. Sedan januari 2019 är den franske orkester- och kördirigenten Marc Korovitch kormästare för Radiokören, med ansvar för ensemblens vokala utveckling.

Radiokören bildades 1925, samma år som radion påbörjade sina sändningar, och gav sin första konsert i maj det året. I körens omfångsrika skivkatalog finns en mängd kritikerrosade och prisbelönade inspelningar. Hösten 2023 släpptes Kaspars Putniņš första skiva med Radiokören: Robert Schumanns Missa sacra, inspelad med organisten Johan Hammarström.

&

Maria Goundorina, eller Masja som hon även kallas, kommer ursprungligen från staden Novosskolniki i Ryssland. Marias intresse för körmusik föddes då hon som sjuåring började sjunga i en barnkör som senare utvecklades till en skola för körsångare.

Maria inledde sina musikstudier vid Ippolitov-Ivanovs musikhögskola och Tjajkovskijkonservatoriet i Moskva. Efter avslutade diplomstudier vid Tjajkovskijkonservatoriet tillbringade Maria några år i Österrike där hon studerade vid Wiens universitet.
År 2005 flyttade Maria till Stockholm för att studera kördirigering under Anders Eby vid Kungliga Musikhögskolan. Maria tog sin examen i kördirigering våren 2008.
Under sin studietid hann Maria med att både sjunga i och leda flera framstående ensembler i Ryssland, Tyskland och Sverige, samt att delta i flertalet dirigenttävlingar. År 2004 var Maria en av finalisterna i Wiens Competition for Young Choir Conductors, där hon även mottog priset för ”Bästa tolkning av ett romantiskt verk”. År 2007 tilldelades Maria Eric Ericsons resestipendium, och 2009 var hon en av finalisterna i den internationella dirigenttävlingen The Eric Ericson Award.

I november 2009 valdes Maria Goundorina till ny sånganförare för Allmänna Sången. Maria är körens 27:e dirigent. Sedan 2015 undervisar Maria i körsång på den nystartade avdelningen av välrenommerade Adolf Fredriks Musikklasser i Farsta.

Maria undervisar i kördirigering och körsång samt ger föreläsningar om rysk konstmusik på olika kurser i Österrike, Tyskland, Holland och Sverige.

Fredrik Wetterqvist är från 2017 Kungliga Musikaliska Akademiens ständige sekreterare. Innan dess har han varit verksam som diplomat vid Utrikesdepartementet, där han bland annat arbetat med press-, kultur- och kommunikationsfrågor samt med säkerhetspolitiska frågor.

Under perioden 2012–2016 var Wetterqvist ordförande i Stims promotionsnämnd. Han har även varit biträdande huvudsekreterare i den Internationella kulturutredningen och expert i Litteraturutredningen, Läsandets kultur.

Han är ordförande i Hugo Alfvénfonden sedan 2018 och sitter som ledamot i ett antal andra stora musikstiftelser, bland annat Birgit Nilsson-stiftelsen. Wetterqvist har även varit aktiv som sångare i både Allmänna Sången och Orphei Drängar.

Eva Wedin har fått sin utbildning på Kungliga Musikhögskolan, där hon bland annat studerat kördirigering för Eric Ericson. Hon var under många år medlem i Radiokören och har verkat som musiker i Betlehemskyrkan i Stockholm. Hon är verksam som kyrkomusiker i Enebykyrkan i Danderyd, är sedan 2005 ledare för Engelbrekts Vokalensemble som ger regelbundna konserter i framför allt Hjorthagskyrkan och Engelbrektskyrkan, samt sedan 2000 ledare för Stockholm Cantus.

Musiken

Ungefärliga tider

1. Hugo Alfvén: Uti vår hage (Alla)
2. Ulrika Emanuelsson: Midsommarvaka ”Johansson” (nytt verk efter Alfvén, separat utgåva) (Alla)
3. Hugo Alfvén: Papillon (Radiokören)
4. Hugo Alfvén: Stemning (danska) (Alla)
5. Hugo Alfvén: Julsång (Alla)
6. Hugo Alfvén: Julhymn (Alla)
7. Hugo Alfvén: Psalm (Alla)
8. Hugo Alfvén: Tjuv och tjuv det ska du heta (Alla)
9. Karin Rehnqvist: Tjuv och tjuv – VADÅ, JAG??? Ett minidrama (nytt verk efter Alfvén) (Radiokören)
10. Hugo Alfvén: Gryning vid havet (TTBB) (Alla)
11. Hugo Alfvén: Limu, limu lima – Vallvisa från Älvdalen (Alla)
12. Anna-Karin Klockar: Limu, limu, lima (nytt verk efter Alfvén) (Alla)
13. Robert Sund: Anders han var en hurtiger dräng (nytt verk efter Alfvén) (Alla)
14. Hugo Alfvén: Aftonen (Alla)
15. Staffan Storm: Evening Reflections (nytt verk efter Alfvén) (Radiokören)
16. Hugo Alfvén arr: Glädjens blomster (Alla)
17. Hugo Alfvén arr: Och jungfrun hon går i ringen (Alla)

Ungefärlig konsertlängd: ca 1 tim 30 min (ingen paus)

I biljettpriset ingår noter & fika.  Länk till noterna finner du i din orderbekräftelse efter genomfört köp. Ett fysiskt nothäfte kommer att finnas i Berwaldhallen på konsertdagen. Önskar man få noterna i förväg mailar man sin bokningsbekräftelse (på att man köpt biljett) samt adress dit noterna ska skickas till order@gehrmans.se

Placering i stämmor kommer att ske på plats, och behöver inte tas i beaktande vid biljettköp. Var därför på plats en stund innan 10:00.

För dig som önskar lyssna på konserten, vänligen välj lyssnarplatsbiljett. Fika ingår i lyssnarplatsbiljetten.