arrow

Biografi Kaspars Putniņš

Den hyllade lettiske dirigenten Kaspars Putniņš är chefsdirigent för Radiokören från och med säsongen 2020–2021. Han är även konstnärlig ledare och chefsdirigent för Estlands filharmoniska kammarkör och har varit permanent dirigent för Lettiska radions kör sedan 1994.

Putniņš är en van uttolkare av såväl renässansens polyfona körverk som romantikens starka känsloyttringar men framför allt är han en driven främjare av enastående samtida körmusik. Genom nära samarbeten med en rad olika nordiska och baltiska tonsättare har han bidragit till att sätta en hög standard för framföranden och inspelningar av nyskrivna körverk.

Som gästdirigent samarbetar han med exempelvis RIAS kammarkör, Nordtyska radions kör Hamburg, DR Vokalensemblet, BBC Singers, Tokyo Cantat och Nederländska radions kör. Han har uppfört verk av tonsättare som Maija Einfelde, Mārtiņš Viļums, Toivo Tulev, Lasse Thoresen och Gavin Bryars och varit drivande i olika sceniska projekt där hans körsångare samarbetar med skådespelare och visuella konstnärer. Han har gjort hyllade skivinspelningar som exempelvis verk av Schnittke och Pärt med Estlands filharmoniska kammarkör på ett album som belönats med både en Gramophone Award och Diapason d’Or.