arrow

Om Radiokören

Trehundra år av svensk a cappella-tradition i kombination med framåtsträvande och kulturellt mångsidig repertoar, liksom samarbeten med några av världens bästa dirigenter, har etablerat Radiokören som en av de främsta ensemblerna av sitt slag. De 32 professionella sångarna är lika hemma i helt nyskriven musik av dagens mest spännande tonsättare som i älskade verk ur den rika, internationella musikskatten. Genom Sveriges Radio P2 och Berwaldhallen Play når kören inte bara konsertpubliken utan också alla lyssnare i etern och på webben.

Radiokören och Kaspars Putnins Chefsdirigent Radiokören Berwaldhallen Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Vid utdelningen av Musikexportpriset 2010 fick Radiokören ta emot regeringens särskilda hederspris med motiveringen: ”Många är de svenska körer som skördat internationella framgångar genom åren, men få har som Radiokören under mer än ett halvsekel satt den svenska körmusiken på kartan.” Genom samarbeten med framstående samtida tonsättare har kören ständigt banat väg för ny repertoar, med en körklang som blivit stilbildande för professionella körer över hela världen. När Kaspars Putniņš i mars 2020 utnämndes till Radiokörens tionde chefsdirigent beskrev han det som ”ett drömjobb för en dirigent”. Med sin kombination av nyfikenhet, skaparlust och hög musikalisk ambition kommer Radiokören att förbli en ensemble i världsklass.

Körens förmåga att förmedla detaljer i musiken och hur sångarna inspireras av varandra gör musicerandet med dem till en unik upplevelse

- Kaspars Putniņš

Körmedlemmar