arrow

Turné

Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester är internationellt efterfrågade och åker varje år på turné. Som musikens ambassadörer skapar de uppmärksamhet kring svenskt musikliv och lockar internationella artister till Stockholm. Turnéerna har stor betydelse också för ensemblernas egen utveckling. Samtliga turnéer dokumenteras med inspelningar och ofta genom direktsändningar i Sveriges Radio P2.

Radiokören siktar mot hundraårsjubileum med tvåårig Sverigeturné

Radiokören är en av världens äldsta professionella körer och kommer att fira sitt hundraårsjubileum under 2025. Redan i maj 2023 startade uppladdningen inför jubiléet med den första etappen av en drygt två år lång Sverigeturné. Under den första delturnén besökte Radiokören med sin chefsdirigent Kaspars Putniņš Kiruna, Piteå, Umeå, Östersund, Sundsvall och Bollnäs. Tanken var att konsertpublik i hela Sverige skulle få en chans att höra Radiokören på plats, och inte bara genom radiosändningarna.
Läs mer om turnén här


Turné våren 2024

RUCKLARENS VÄG ENLIGT BARBARA HANNIGAN
Igor Stravinskys neoklassiska opera från 1951 är en moralsaga om en ung mans uppgång och fall. Den kanadensiska operasångerskan och dirigenten Barbara Hannigan leder denna halvsceniska uppsättning med Svenska Kammarorkestern, Radiokören och solister från det internationella mentorskapsinitiativet Equilibrium Young Artists. Läs om konserten.

Konserten ges i:
Örebro konserthus fredag 2 feb kl 19:00
Berwaldhallen, söndag 4 feb kl 15:00
Koelner Philharmonie, Köln, Tyskland – onsdag 7 feb kl 19:00


Barbara Hannigan Conductor-Singer, Photo: Marco Borggreve


Om Radiokören

Radiokören startades 1925 som en viktig del av Sveriges Radios musikutbud och har sedan dess befäst den positionen. Under chefsdirigent Eric Ericsons ledning (1952-1983) blev kören internationellt berömd, för sitt speciella klangideal och flexibla sångsätt, från spröda a cappella-klanger till mäktiga verk med orkester. Under mer än trettio år inbjöds kören regelbundet att samarbeta med Berlins och Wiens filharmoniker i konserter och inspelningar. En viktig del i Radiokörens verksamhet är samarbeten med samtida tonsättare och att uruppföra deras verk. Sveriges Radio är idag Sveriges främsta beställare av ny musik. Radiokören värnar också den svenska sångtraditionen och den klassiska svenska a cappella-repertoaren.