arrow

Turné

Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester är internationellt efterfrågade och åker varje år på turné. Som musikens ambassadörer skapar de uppmärksamhet kring svenskt musikliv och lockar internationella artister till Stockholm. Turnéerna har stor betydelse också för ensemblernas egen utveckling. Samtliga turnéer dokumenteras med inspelningar och ofta genom direktsändningar i Sveriges Radio P2.

HÖSTEN 2023

Radiokören fortsätter sin uppladdningsturné inför sitt hundraårsjubileum 2025 med att besöka Växjö, Lund och Linköping under oktober månad.

 • Onsdag 18 oktober: Konsert i Växjö domkyrka 19:00.
 • Torsdag 19 oktober: Workshop och öppen repetition kl 19:00-21:00 med Lunds vokalensemble och Musikhögskolans Kammarkör i Allhelgonakyrkan, Lund.
 • Fredag 20 oktober: Konsert i Allhelgonakyrkan, Lund 19:00. Konserten direktsänds i Sveriges Radio P2. Medverkar i konserten gör också Lunds vokalensemble och Musikhögskolans Kammarkör, och konserten är en del av Lund Choral Festival.
 • Lördag 21 oktober: Workshop och öppen repetition kl 15:30-17:30 med Östgöta kammarkör i Sankt Lars kyrka, Linköping.
 • Söndag 22 oktober: Konsert i Sankt Lars kyrka, Linköping, 17:00. Medverkar i konserten gör också Östgöta kammarkör.

VÅREN 2023

Radiokören siktar mot hundraårsjubileum med tvåårig Sverigeturné

Radiokören är en av världens äldsta professionella körer och kommer att fira sitt hundraårsjubileum under 2025. Redan nu i maj 2023 startar uppladdningen inför jubiléet med den första etappen av en drygt två år lång Sverigeturné. Under den första delturnén besöker Radiokören med sin chefsdirigent Kaspars Putniņš Kiruna, Piteå, Umeå, Östersund, Sundsvall och Bollnäs. Tanken är att konsertpublik i hela Sverige ska få en chans att höra Radiokören på plats, och inte bara genom radiosändningarna.

Turnéns första konsert i Kiruna kyrka direktsänds av Sveriges Radio P2 och spelas även in för SVT, de följande konserterna spelas in av Sveriges Radio. På flera av turnéstoppen samarbetar Radiokören med lokala körer, där de möts först i repetition och sedan konsert. Radiokören deltar i workshops för unga dirigenter, tonsättare och ljudtekniker vid Musikhögskolan i Piteå. Längs turnén kommer ett flertal olika Sveriges Radio-program att rapportera – från lokala P4-kanaler till P2:s Klassisk morgon och Hemma i P2.

På konsertprogrammen står musik av bland annat Gösta Nystroem, Esa-Pekka Salonen och Anna-Karin Klockar samt traditionell körlyrik. Under följande år kommer Radiokören att fortsätta sin turné genom Sverige och till sist landa i en jubileumskonsert i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen hösten 2025.

Publiken får välja musik 
Inför turnéstarten får alla som vill vara med och rösta fram vilken älskad vårsång Radiokören ska framföra som extranummer i konserten i Kiruna kyrka, som också direktsänds. Omröstningen pågår fram till fredagsmorgonen 28 april på sverigesradio.se/p2. Dessutom uruppförs Maria Lithell Flygs tonsättning av Harry Martinsons dikt Juninatten i Kiruna – även den framröstad av lyssnarna.

Turnéplan

 • 2 maj: Konsert i Kiruna kyrka, Kiruna kl. 19:00.
 • 3 maj: Workshop och öppen repetition med Musikhögskolans kammarkör i Musihögskolans aula, Piteå.
 • 4 maj: Workshop med kompositions- och dirigentstudenter i Musikhögskolans Aula, Piteå och workshop med studenter vid ljudteknikerutbildningen i Studio Acusticum, Piteå. Konsert i Studio Acusticum, Piteå, kl 19:00
 • 5 maj: Konsert i Umeå stads kyrka, kl. 19:00
 • 7 maj: Workshop och öppen repetition med lokala korister i Stora kyrkan Östersund och konsert i Stora kyrkan Östersund, kl. 18:00
 • 8 maj: Konsert i Gustav Adolfs kyrka, Sundsvall, kl. 19:00
 • 9 maj: Konsert i Bollnäs kyrka, Bollnäs kl. 18:00

Turnéprogram

Konsertprogrammen kommer att variera från kväll till kväll, detta är en bruttolista.

Wikander
: Förvårskväll
Nystroem: Havet
Wikander: Kung Liljekonvalje
Salonen: Två sånger till dikter av Ann Jäderlund
Hillborg: muo:aa:yiy::oum
Werle: Canzone 126 di Francesco Petrarca
Lundmark: Jag vet en dejlig rosa
Klockar: Limu, limu lima
Emanuelsson: Midsommarvaka ”Johansson”
Storm: Evening Reflections
Edlund: Gloria
Ligeti: Drei Hölderlin Phantasien
Lidholm: … a riveder le stelle
Rheinberger: Kyrie
Peterson-Berger: Vesleblomme
Shaw: Celtic dance
Sandström: Biegga Luohte
Brahms: 2 motetter
Lindberg: Pingst
Lithell Flyg: Juninatten

+ ett framröstat extranummer i Kiruna

Om Radiokören
Radiokören startades 1925 som en viktig del av Sveriges Radios musikutbud och har sedan dess befäst den positionen. Under chefsdirigent Eric Ericsons ledning (1952-1983) blev kören internationellt berömd, för sitt speciella klangideal och flexibla sångsätt, från spröda a cappella-klanger till mäktiga verk med orkester. Under mer än trettio år inbjöds kören regelbundet att samarbeta med Berlins och Wiens filharmoniker i konserter och inspelningar. En viktig del i Radiokörens verksamhet är samarbeten med samtida tonsättare och att uruppföra deras verk. Sveriges Radio är idag Sveriges främsta beställare av ny musik. Radiokören värnar också den svenska sångtraditionen och den klassiska svenska a cappella-repertoaren.

Ta del av material från Radiokörens genomförda turnéer under innevarande konsertsäsong.

Tidigare turnéer