arrow

Chefsdirigent Radiokören

Ett av de hetaste dirigentuppdragen på den internationella körscenen är nu tillsatt. Den flerfaldigt prisbelönade lettiske dirigenten Kaspars Putniņš blir chefsdirigent för Radiokören från och med säsongen 2020–2021. Senast en ny chefsdirigent utnämndes var 2007 då Peter Dijkstra fick tjänsten.

Kaspars Putniņš. Foto: Mattias Ahlm.

Kaspars Putniņš blir den tionde dirigenten att inneha posten som chefsdirigent för Radiokören. Hans första konsert i rollen som chefsdirigent blir i september 2020. Han har framgångsrikt lett Radiokören vid ett flertal konserter och turnéer under de senaste åren.
– Kaspars Putniņš är en av de mest respekterade kördirigenterna i världen. Klok, fantasifull, kreativ och en lysande musiker. Han är en öppen person som kan hjälpa oss att fortsätta Radiokören framgångar in i framtiden. Hela Radiokören står bakom valet av Kaspars Putniņš som ny chefsdirigent, säger Staffan Becker, konserthuschef i Berwaldhallen.

Putniņš är även konstnärlig ledare och chefsdirigent för Estlands filharmoniska kammarkör och ständig dirigent för Lettiska radions kör. Han samarbetar regelbundet med RIAS Kammerchor i Berlin, Collegium Vocale Gent och NDR Kammerchor och har varit drivande i olika sceniska projekt där hans körsångare samarbetar med skådespelare och visuella konstnärer. Han har gjort flera hyllade inspelningar, bland annat musik av Alfred Schnittke och Arvo Pärt på ett album som belönats med både en Gramophone Award och en Diapason d’Or.
– Radiokören är en klenod, en ensemble som vi är oerhört stolta över inom Sveriges Radio. Den har varit en viktig del av Sveriges musikliv under snart 100 år. Att träda in som Radiokörens nya chefsdirigent innebär att förvalta körens stolta tradition, men också att bryta ny mark med sitt viktiga bidrag till Sveriges Radios kulturskapande verksamhet, säger Cilla Benkö, VD för Sveriges Radio.
– Jag kan fortfarande inte tro det, jag tvekade inte när jag fick frågan! Det här är ett drömjobb för en dirigent. Radiokören har en unik kombination av teknik och känsla. Deras förmåga att förmedla detaljer i musiken och hur de inspireras och engageras av varandra gör musicerandet med dem till en unik, underbar upplevelse, säger Kaspars Putniņš.

Radiokören bildades för snart 100 år sedan, samtidigt med Sveriges Radio. Den har genom samarbeten med och beställningar från samtida tonsättare ständigt banat väg för ny repertoar, med en körklang som blivit stilbildande för professionella körer runt hela världen. De chefsdirigenter som innehaft rollen längst är Eric Ericson som ledde kören 1952-82 och Peter Dijkstra 2007-2018. Mer information om Radiokörens konserter under säsongen 2020-21 finns här.

Här hittar du Kaspars Putniņš biografi.

Efter en internationell rekrytering till Radiokörens nyinrättade tjänst som Kormästare, gick tjänsten i januari 2019 till franske Marc Korovitch.