arrow

Radiokören

Biografi och historia

I närmare 100 år har Radiokören banat väg för den svenska körtraditionens utveckling, och varit en förebild för körer världen över. Kören består av 32 professionella sångare med en förmåga att växla mellan kraftfulla solistiska insatser och att sömlöst smälta in i klangkroppen. Resultatet är ett unikt och dynamiskt instrument som hyllas av musikälskare och kritiker världen över, liksom av de dirigenter och tonsättare som utforskar och utmanar körens potential. Radiokören möter publiken på sin hemmascen i Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus, liksom i konsertsalar runt om i landet och på turnéer i hela världen. Dessutom når de miljontals lyssnare i Sveriges Radio P2, på Berwaldhallen Play och utomlands genom det europeiska radio- och tv-nätverket EBU.

Sedan 2020 är Radiokörens chefsdirigent den flerfaldigt prisbelönade lettiske kördirigenten Kaspars Putniņš, som har beskrivit det som ett drömjobb: ”Körens förmåga att förmedla detaljer i musiken, och hur sångarna inspireras av varandra, gör musicerandet med dem till en unik upplevelse.” Tõnu Kaljuste och Peter Dijkstra, två av körens tidigare chefsdirigenter, utnämndes 2019 till körens första hedersdirigenter. Sedan januari 2019 är den internationellt eftertraktade franske orkester- och kördirigenten Marc Korovitch kormästare för Radiokören, med ansvar för ensemblens vokala utveckling.

Radiokören är känd för sin mångfasetterade repertoar som sträcker sig från de klassiska körverken till banbrytande nyskriven vokalmusik. Kören har hela tiden varit en viktig del av Sveriges Radios kulturskapande verksamhet: den bildades 1925, samma år som radion påbörjade sina sändningar, och gav sin första konsert i maj det året. Ambitionsnivån var hög redan från start, och med legendariske Eric Ericson som chefsdirigent från 1951 intog Radiokören sin plats bland världens främsta ensembler i sitt slag. År 2010 belönades Radiokören med regeringens hederspris vid utdelningen av Musikexportpriset för att den ”under mer än ett halvt sekel har satt den svenska körmusiken på kartan”.

I körens omfångsrika skivkatalog finns en mängd kritikerrosade och prisbelönade inspelningar. Hösten 2023 släpptes Kaspars Putniņš första skiva med Radiokören: Robert Schumanns Missa sacra, inspelad med organisten Johan Hammarström. Bland andra inspelningar kan nämnas Francis Poulencs Figure humaine med hedersdirigent Peter Dijkstra, Johannes Brahms Ein deutsches Requiem med Sveriges Radios Symfoniorkester och chefsdirigent Daniel Harding, samt Allan Petterssons De döda på torget med Norrköpings Symfoniorkester, Eric Ericsons Kammarkör och Christian Lindberg.

Radiokören turnerar regelbundet inom landet såväl som internationellt, med Italien, Tyskland och Japan som några återkommande destinationer. Med anledning av körens hundraårsjubileum år 2025 har de gjort flera gästspel runt om i Sverige, bland annat i Växjö domkyrka, Allhelgonakyrkan i Lund, Studio Acusticum i Piteå och Kiruna kyrka.