arrow

Radiokören

Biografi och historia

Radiokören är en av världens bästa körer. I över 90 år har de förvaltat och utvecklat den svenska a cappella-traditionen och den legendariske dirigenten Eric Ericsons världsberömda körklang. Körmedlemmarnas förmåga att växla mellan kraftfulla solistiska insatser och att sömlöst smälta in i ensemblen skapar ett unikt och dynamiskt instrument som hyllas av musikälskare och kritiker världen över, liksom av de många dirigenter som utforskar och utmanar körens potential.

Sedan 1979 är Radiokörens hemmascen Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus. Förutom konsertpubliken når kören också miljontals lyssnare i etern och på webben genom Klassiska konserten i P2. Dessutom visas flera av konserterna på Berwaldhallen Play, vilket ger publiken ytterligare en möjlighet att komma riktigt nära en av världens bästa körer.

Hösten 2020 möter Radiokören sin nye chefsdirigent, flerfaldigt prisbelönade lettiske körledaren Kaspars Putniņš i vackra och betydelsefulla verk av bland andra Arvo Pärt och Sofija Gubajdulina, liksom klassiska körverk som Bachs Magnificat och Händels Dixit Dominus. Kaspars Putniņš har redan lett kören vid flera konserter och turnéer under de senaste åren.

Radiokören arbetar ofta med världsberömda gästdirigenter som tar både ensemblen och publiken på mäktiga musikaliska resor. Säsongen 2019–2020 uppmärksammade de Berwaldhallens 40-årsjubileum med Andrew Manze, en dramatisk och mångbottnad konsert om människor på flykt med Justin Doyle och omsorgsfullt utvalda tyska och litauiska körverk med Giedrė Šlekytė.

På våren 2020 gav kören en rad uppmärksammade konserter tillsammans med Radiosymfonikerna som sändes i Sveriges Radio P2 och på Berwaldhallen Play, när coronavirusets spridning gjorde det omöjligt att uppträda för publik. Bland annat framförde de Lars-Erik Larssons Förklädd gud med Stina Ekblad som recitatör, ett amerikanskt program med dirigent Helene Stureborg och som avslutning medverkade kören i en internationellt hyllad scenisk uppsättning av Mozarts Don Giovanni.

Kören är även en respekterad ambassadör för svenskt musikliv som regelbundet välkomnas till världens största konserthus och festivaler. 2010 belönades Radiokören med regeringens hederspris vid utdelningen av Musikexportpriset för att de ”under mer än ett halvsekel satt den svenska körmusiken på kartan”.

I november 2019 reste Radiokören till Japan med bland annat Stravinskys Psalmsymfoni på ett helryskt konsertprogram tillsammans med sin tidigare chefsdirigent, Peter Dijkstra. I mer än tjugo år har de haft starka band till Japan, med många hyllade framträdanden. I april 2018 framförde Radiokören Mozarts stora Mässa c-moll med Berlinfilharmonikerna och Daniel Harding vid tre utsålda konserter. Tidningen Tagesspiegel skrev att ”det är med rätta kören anses vara den bästa i sitt slag”. Med Berlinfilharmonikerna har kören också gjort flera legendariska inspelningar under ledning av Claudio Abbado.

Hösten 2019 utnämndes Peter Dijkstra och Tõnu Kaljuste, båda tidigare chefsdirigenter, till Radiokörens första hedersdirigenter. Körens ordförande, Johan Pejler, minns de två dirigenterna med värme och vördnad: ”Tõnu Kaljuste gav Radiokören flera och djupare dimensioner, en annan klangvärld, ett annat uttryck. Och åren med Peter Dijkstra har gett Radiokören stabilitet på en mycket hög nivå.”

Under hela Östersjöfestivalens historia har Radiokören bjudit på minnesvärda musikupplevelser, själva och tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester. Bland höjdpunkterna kan nämnas Schönbergs Gurre-Lieder 2016 med flera av landets bästa körer, Radiosymfonikerna och Kungliga Filharmonikerna tillsammans, samt Brahms Ein deutsches Requiem 2010 under ledning av Riccardo Muti, med gästspel av Bayerska radions kör.

Andra musikaliska ögonblick värda att nämnas är till exempel Sverigepremiären av Esa-Pekka Salonens hyllade kör- och orkesterverk Karawane 2015, uruppförandena av Jan Sandströms Fjärran och Tebogo Monnakgotlas Naissance du jour 2009, och Rachmaninovs älskade Vigilia med körens hedersdirigent Tõnu Kaljuste 2018.

Förutom mästerliga tolkningar av klassiska körverk är Radiokören internationellt känd och beryktad för sin framåtsträvande, kulturellt mångsidiga och banbrytande repertoar. Många är tonsättarna som genom åren skrivit för Radiokören, däribland Karin Rehnqvist, Sven-David Sandström och nya tonsättarstjärnor som Jacob Mühlrad. Dessutom är konceptuellt nyskapande samarbeten återkommande inslag på körens repertoar, som det spännande mötet mellan renässansmusik och singer/songwritern Ane Brun våren 2019.

Sedan januari 2019 är Marc Korovitch kormästare för Radiokören med ansvar för körens musikaliska utveckling, eller som han själv beskriver det: ”att ge näring åt och utveckla det som gör kören unik”. Han är chefsdirigent för Paris ungdomskör, Jeune chœur de Paris, arbetar regelbundet med framstående ensembler som Franska radions kör och kören Accentus och har engagerats som kormästare vid prestigefyllda festivaler runt om i välden. ”Radiokören har betytt så mycket för körmusikens utveckling internationellt sett,” säger Marc Korovitch.