arrow

HUGO ALFVÉN 150 ÅR SING-ALONG

Var med i jättekören i Berwaldhallen som tillsammans med Radiokören hyllar tonsättaren Hugo Alfvén – eller slå dig ner och njut av en storslagen jubileumshyllning. Alfvéns sånger och körverk är högst levande. Under åren 1910-1947 ledde han manskören Orphei Drängar, och var även sångförare i Allmänna Sången mellan 1919 och 1930. Som en del av Alfvéns 150-årsjubileum hyllas hans gärning i en sing along-konsert med nyskrivna arrangemang av hans musik. För dig som vill delta som sångare ingår en repetition och noter i biljettpriset. Allt under ledning av professor Cecilia Rydinger.

PROGRAM
10:00-11:30 Körrepetition
11:30-13:00 Lunch (ta med egen lunch)
13:00-14:00 Genrep med Radiokören
14:00-15:00 Fika (ingår i biljettpriset)
15:00 Konsert

I biljettpriset ingår noter & fika. Programmet beräknas vara slut ca 16:30. Konserten sänds direkt med bild på Berwaldhallen Play.

Här kan du läsa mer om Alfvén Sing along med hela körsverige.

När Berwaldhallen fylls av körer från hela Sverige i en hyllning till nationaltonsättaren Hugo Alfvén står Cecilia Rydinger, prisad dirigent och professor i orkesterdirigering, på podiet. Hon ser fram emot en intensiv dag tillsammans med ett hus fullt av sångare.
– Det blir en rolig utmaning att vända sig till hela salen, säger hon. Min förhoppning är att körerna  har arbetat med repertoaren tidigare under hösten och kommer väl förberedda till Berwaldhallen.

Då deltagarna anländer till huset blir det uppsjungning och repetitioner tillsammans med pianisten Michael Engström. Efter lunch ansluter Radiokören.
– Jag tror och hoppas att många körer tycker det är roligt att sjunga ihop med en så proffsig kör.

På repertoarens står Hugo Alfvéns egna kompositioner, såsom Julhymn, Julsång, Papillon, Stämning och Gryning vid havet, men också hans kända arrangemang av folkmusik; Jungfrun, Glädjens blomster och Uti vår hage. Dessutom har fem samtida tonsättare – Anna-Karin Klockar, Karin Rehnqvist, Ulrika Emanuelsson, Staffan Storm och Robert Sund –  tagit sig an några av Alfvéns tonsättningar och kärleksfullt bearbetat dem till nya verk.
– Tanken är att de nya tonsättningarna ska berika och förnya repertoaren på samma sätt som Hugo Alfvén gjorde med folkmusiken på sin tid. Det är överlag fantasifulla, poetiska, roliga, vackra och nyskapande verk, som också kommer att ges ut av Gehrmans musikförlag.

Cecilia Rydinger menar att Hugo Alfvéns betydelse för svensk körsång knappast kan överskattas.
– I och med alla sina arrangemang för blandad kör och manskör har han inte minst lyft och bevarat folksångskatten. Hans kompositioner är också internationellt gångbara. De är väl värda att framföra i sina original, och flera av de nya arrangemangen kommer vi också att sjunga i originalarren.

Cecilia Rydinger är övertygad om att de humoristiska nybearbetningarna skulle ha fallit Alfvén själv på läppen.
– Definitivt, han gläds nog i sin himmel.


Text: Anna Hedelius


RADIOKÖREN
Skriv ut

Medverkande

 

Radiokören. Foto: Mattias Ahlm.

Radiokören har i över 90 år bidragit till utvecklingen av den svenska a cappella-traditionen. Under den legendariske dirigenten Eric Ericsons ledarskap fick kören ett stort internationellt renommé och räknas i dag bland världens främsta körer. Körmedlemmarnas förmåga att växla mellan kraftfulla solistiska insatser och att sömlöst smälta in i ensemblen skapar ett unikt och dynamiskt instrument som hyllas av musikälskare och kritiker världen över, liksom av de många dirigenter som utforskar och utmanar körens potential.

Sedan 1979 är Radiokörens hemmascen Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus. Förutom konsertpubliken når kören också miljontals lyssnare i etern och på webben genom Klassiska konserten i P2. Dessutom visas flera av konserterna på Berwaldhallen Play, vilket ger publiken ytterligare en möjlighet att komma riktigt nära en av världens bästa körer.

Säsongen 2019–2020 tillträdde Kaspars Putniņš som ny chefsdirigent och konstnärlig ledare för Radiokören, den tionde chefsdirigenten sedan kören bildades. Sedan januari 2019 är Marc Korovitch kormästare för Radiokören med ansvar för ensemblens kontinuerliga utveckling. Två av körens tidigare chefsdirigenter, Tõnu Kaljuste och Peter Dijkstra, utnämndes i november 2019 till hedersdirigenter. Båda har fortfarande nära kontakt med kören och gör återkommande gästspel.

Radiokören bildades samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar och kören hade sin allra första konsert i maj 1925. Ambitionsnivån var hög redan från starten med ett uttalat mål att vara på högsta internationella nivå i allt från barockmusik till modern avantgarde.

Cecilia Rydinger är sedan 2008 konstnärlig ledare och dirigent för den världsberömda manskören Orphei Drängar. Hon var tidigare ledare för Allmänna Sången i över 20 år och mellan 1994 och 1998 chefsdirigent vid nuvarande Wermland Opera. Hon har varit gästdirigent vid Kungliga Operan, Folkoperan, Stora teatern i Göteborg samt Norrlandsoperan i Umeå.

Efter nio år som lektor utnämndes hon 2007 till professor i orkesterdirigering vid Kungliga Musikhögskolan, den första kvinnan i Norden i sin position. 2012 utsågs hon som tillförordnad rektor för Kungliga musikhögskolan och installerades året därpå som ordinarie rektor. 2019 återgick hon till sin professorstjänst.

Hon studerade kyrkomusik och dirigering vid Kungliga Musikhögskolan för bland andra professor Eric Ericson. Hon tog examen 1991, samma år som hon vann Kungliga Operans tävling för unga dirigenter. Hon har tilldelats den kungliga medaljen Litteris et Artibus, är ledamot av Kungl. Musikaliska akademien och utnämndes 2009 till Årets körledare av Föreningen Sveriges Körledare. 2020 tilldelades hon Stiftelsen Längmanska kulturfondens stora kulturpris.

Musiken

Ungefärliga tider

1. Hugo Alfvén: Uti vår hage (Alla)
2. Ulrika Emanuelsson: Midsommarvaka ”Johansson” (nytt verk efter Alfvén, separat utgåva) (Alla)
3. Hugo Alfvén: Papillon (Radiokören)
4. Hugo Alfvén: Stemning (danska) (Alla)
5. Hugo Alfvén: Julsång (Alla)
6. Hugo Alfvén: Julhymn (Alla)
7. Hugo Alfvén: Psalm (Alla)
8. Hugo Alfvén: Tjuv och tjuv det ska du heta (Alla)
9. Karin Rehnqvist: Tjuv och tjuv – VADÅ, JAG??? Ett minidrama (nytt verk efter Alfvén) (Radiokören)
10. Hugo Alfvén: Gryning vid havet (TTBB) (Alla)
11. Hugo Alfvén: Limu, limu lima – Vallvisa från Älvdalen (Alla)
12. Anna-Karin Klockar: Limu, limu, lima (nytt verk efter Alfvén) (Alla)
13. Robert Sund: Anders han var en hurtiger dräng (nytt verk efter Alfvén) (Alla)
14. Hugo Alfvén: Aftonen (Alla)
15. Staffan Storm: Evening Reflections (nytt verk efter Alfvén) (Radiokören)
16. Hugo Alfvén arr: Glädjens blomster (Alla)
17. Hugo Alfvén arr: Uti vår hage (Alla)
18. Hugo Alfvén arr: Och jungfrun hon går i ringen (Alla)

I biljettpriset ingår noter & fika.  Länk till noterna finner du i din orderbekräftelse efter genomfört köp. Ett fysiskt nothäfte kommer att finnas i Berwaldhallen på konsertdagen. Önskar man få noterna i förväg mailar man sin bokningsbekräftelse (på att man köpt biljett) samt adress dit noterna ska skickas till order@gehrmans.se

Placering i stämmor kommer att ske på plats, och behöver inte tas i beaktande vid biljettköp. Var därför på plats en stund innan 10:00.