arrow

TRETTONDAGSKONSERT

Trettondedag jul i Berwaldhallen betyder gala, glamour och klassisk underhållning. Inled året med sedvanligt överraskande, lyxigt och inbjudande konsertprogram som garanterat väcker liv i frusna vintersjälar. Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören tillsammans med kända gäster bjuder på en dignande musikalisk nyårsbuffé.


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER arrow RADIOKÖREN arrow SÄNDS I P2 DEN 10 JAN, 19:00 Skriv ut

Medverkande

 

Sveriges Radios Symfoniorkester är en av Europas mest mångsidiga orkestrar. Repertoaren innefattar såväl de stora klassiska verken som spännande ny musik. I samarbeten med tonsättare, dirigenter och solister finns en ständig strävan att bryta ny mark. Orkesterns omfångsrika och högklassiga musicerande har belönats med ett otal priser och lovord och de gör regelbundna gästspel på internationella festivaler och konserthus. ”Orkestern har en unik kombination av ödmjukhet, sensibilitet och musikalisk fantasi” säger Daniel Harding, chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester. ”Jag har aldrig haft en konsert med Radiosymfonikerna där de inte spelat som om det gällde livet!” fortsätter han. Den första radioorkestern bildades 1925, samma år som Radiotjänst började sina sändningar. Alltsedan dess har orkesterns konserter sänts i Sveriges Radios. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967 och har genom åren haft framstående chefsdirigenter som Sergiu Celibidache, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen.

Radiokören är som en bergsbestigare i musikvärlden. Flera hundra år av svensk a cappella-tradition i kombination med framåtsträvande och kulturellt mångsidig repertoar, liksom samarbeten med några av världens bästa dirigenter, har etablerat Radiokören som en av de främsta ensemblerna i sitt slag. Genom Sveriges Radio P2 når kören inte bara konsertpubliken utan också en mängd lyssnare i etern och på webben.

I maj 1925 hade Radiokören sin allra första konsert och ribban lades högt redan från början. När ensemblen grundades var ett av dess uppdrag att ”verka på en hög ideell, kulturell och konstnärlig nivå”. Den legendariske körledaren Eric Ericson utvecklade kören till en världsberömd ensemble och under hans ledning lockades tonsättare som Paul Hindemith, Frank Martin och Igor Stravinsky till Stockholm. Där fick de höra sin musik framförd som de aldrig hört den tidigare. Även svenska tonsättare skrev körmusik på nya sätt, inspirerade av den unika ensemblens möjligheter.

I januari 2011 utsågs Radiokören till en av världens tio bästa körer av den brittiska tidskriften Gramophone. Körens skivinspelningar har belönats med exempelvis det prestigefyllda Edison Klassiek (Mass & Motets, 2015) och Diapason d’Or (Nordic Sounds, 2011). Regelbundna turnéer hör till körens verksamhet och vid utdelningen av Musikexportpriset 2010 belönades ensemblen med regeringens hederspris för att de ”under mer än ett halvsekel satt den svenska körmusiken på kartan”. I november 2017 gästade Radiokören Lincoln Center i New York City tillsammans med Svenska Kammarorkestern och dirigent Thomas Dausgaard med Beethovens Missa solemnis. I april 2018 gjorde de Mozarts Mässa c-moll med Berlinfilharmonikerna under ledning av Daniel Harding vid tre utsålda konserter och tidningen Tagesspiegel skrev: ”Det är med rätta kören anses vara en av de bästa av sitt slag.”

Under säsongen 2018–2019 kommer Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester att göra flera storslagna verk för kör och orkester, som Mendelssohns Die erste Walpurgisnacht och Brahms Ein deutsches Requiem. Naturligtvis hyllar kören sin tidigare chefsdirigent, Eric Ericson, med en jubileumskonsert helt i Ericsons egen anda med banbrytande ny musik och portalverk ur körrepertoaren. Samarbetet med Jacob Mühlrad fortsätter med ett nytt uruppförande i november 2018, det mångbottnade stycket Time. Under säsongen uruppför Radiokören även spännande ny musik av Ylva Skog, Malin Bång, Lisa Streich och högaktuella Raminta Šerkšnytė. I april 2019 väntar en gränsöverskridande konsert med den prisbelönade sångerskan Ane Brun och dirigent Hans Ek. Ett nytt år fyllt av överraskningar och fantastisk musik.

Den norska dirigenten Cathrine Winnes har arbetat med samtliga svenska och norska symfoniorkestrar. Sedan 2015 är hon chefsdirigent och konstnärlig ledare för Blåsarsymfonikerna, en tjänst som förlängts till våren 2022. Hon hyllas för sina modiga och ovanliga program som innefattar såväl romantikens bortglömda juveler som orättvist förbisedda 1900-talsverk av tonsättare som Lili Boulanger och Grażyna Bacewicz. Hon debuterade nyligen både i Finland, med Tampere Filharmonia, och i Sydafrika, med filharmoniska orkestrarna i Johannesburg och i Durban. Dessutom gjorde hon Benjamin Staerns opera Snödrottningen på Malmö Opera. Hon är numera också välkänd som programledare genom den banbrytande tv-serien She Composes Like a Man om bortglömd orkestermusik och kvinnorna som skrev den. Denna säsong kommer hon bland annat dirigera prestigefyllda Nordiska Rådets pris, debutera på Norrlandsoperan i Umeå och göra Tjajkovskijs Nötknäpparen på Den Norske Opera & Ballett.

Marc Korovitch är chefsdirigent för Paris ungdomskör, Jeune chœur de Paris, och arbetar regelbundet med bland andra Franska radions kör och den framstående franska kören Accentus. Med SWR Vokalensemble har han bland annat spelat in Ravels Daphnis och Chloé och framfört Berlioz Romeo och Julia, även tillsammans med NDR Chor. 2017 deltog Korovitch och kören Accentus vid invigningen av det nya konserthuset La Seine Musicale i Paris. Han uppträder vid festivaler runt om i världen som Mozartwoche i Salzburg, Festival de Radio-France i Montpellier, Mostly Mozart Festival i New York och Recontres Musicales i Évian i Frankrike.

Sanna Nielsen började tidigt sin musikkarriär. Hon är den yngsta svenskan någonsin som legat etta på Svensktoppen. Hon är känd för att ha deltagit flera gånger i Melodifestivalen sedan 2001, bland annat 2014 då hon vann med låten Undo. Året därpå debuterade hon som programledare för Melodifestivalen och sedan 2016 leder hon SVT:s Allsång på Skansen. Hon har även varit sommarvärd i Sommar i P1 och julvärd i SVT. I november 2019 avslutade hon den hyllade, rikstäckande turnéshowen Mitt Sanna jag som hade premiär i januari 2019 på Hamburger Börs. Sanna musikaldebuterade som Lara Antipova i Malmö Operas uppsättning av Doktor Zjivago 2014. Hon har givit ut flera album, haft ett stort antal låtar på Svensktoppen och är flerfaldigt prisbelönad. Bland annat tilldelades hon 2002 både Ulla Billquists och Birgit Nilssons stipendier och vann två år i rad Kristallen-priset för årets kvinnliga programledare, både 2018 och 2019.

Rebecka Törnqvist debuterade 1993 med hyllade albumet A Night Like This med gästspel av jazzprofiler som Esbjörn Svensson och Per ”Texas” Johansson. Två år senare belönades hon med en Grammis som årets kvinnliga pop/rockartist för sitt andra album, Good Thing och tilldelades året efter Ulla Billquist-stipendiet för sitt musicerande. Från en början i gränslandet mellan jazz och pop har hennes musik rört sig mot mer experimentella ljudlandskap som hyllade senaste albumet Home Secretary som bland annat beskrivits som hennes bästa hittills. Hon har även medverkat i gruppen Gloria med bland andra Sara Isaksson och sjungit duett med Joakim Berg i Kent.

Trumpetaren Tine Thing Helseth har etablerat sig som en av vår tids främsta solister sedan debuten 2013 under BBC Proms med Mattias Pintschers dubbelkonsert Chute d’Étoiles. Hon har spelat med världskända orkestrar som BBC Philharmonic Orchestra, Bamberger Symphoniker, SWR Symphonieorchester Stuttgart, Göteborgs Symfoniker och Oslo-Filharmonien och som kammarmusiker med bland andra Munich Chamber, Zurich Chamber och Australian Chamber, samt Mozarteum Salzburg och Hong Kong Sinfonietta. Hon turnerar regelbundet med sin egen ensemble tenThing som har gästat festivaler runt om i Europa. Hon utsågs hon årets nykomling 2013 vid Echo Klassik Awards och blev 2007 den första klassiska musikern att nomineras till en norsk Grammy Award. Hon driver dessutom sedan 2013 sin egen musikfestival, Tine@Munch, undervisar i trumpetspel vid Norges Musikhögskola i Oslo och uppträder regelbundet som programledare i radio och tv.

Musikredaktör på Sveriges Television och programledare för Kulturstudion och Kulturfrågan Kontrapunkt. Innan dess arbetade Ella Petersson många år som producent och programledare på Sveriges Radio P1 och P2. Bland annat med programmen Bänkad med Ella, Såpoperastudion och morgonprogrammet Aurora. Ella Petersson är utbildad i musikvetenskap, litteratur och kultur vid Stockholms universitet, sång vid Operastudion samt radioproduktion på magisternivå vid Dramatiska Institutet.

Redaktör och programledare på Sveriges Television. Malin Jacobson Båth var med och startade de dagliga Kulturnyheterna 2001 där hon främst arbetat som programledare. Utöver Kulturnyheterna har hon arbetat med program som Unga dansare, Oscars-galan, Fråga kultureliten och Kulturstudion. Malin Jacobson Båth är utbildad journalist vid Göteborgs universitet och har en fil kand i litteratur och språk från Stockholms universitet.

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim inkl. paus

Konserten spelas in av SVT