arrow

TYSKA MÄSTERVERK MED RADIOKÖREN

Litauiska dirigenten Giedrė Šlekytė presenterar några av sina egna favoriter ur den tyska och litauiska körlitteraturen tillsammans med Radiokören. Verk som Brahms Fest- und Gedenksprüche och Mendelssohns Richte mich, Gott hör till de mest älskade romantiska körverken. Dessutom bjuder hon på roliga och spännande verk av litauiska tonsättare som Vaclovas Augustinas, Bronius Kutavičius och Romualdas Gražinis.

Lite motvilligt lät sig Felix Mendelssohn värvas till Berlin av Frederick William IV som hade ambitioner att göra staden till ett kulturellt centrum. I Mendelssohns uppgifter ingick att skapa musik för katedralkören, ofta för liturgiskt bruk. Han kände sig ganska begränsad; Palestrina-stilen förordades med strikt tonsättning av texten. När dessutom löften om medel till stadens musikverksamhet aldrig infriades lämnade han tjänsten. Både Denn Er hat seinen Engeln befohlen och Richte mich, Gott tillkom under Berlintiden och vi kan i efterhand konstatera att Mendelssohn trots begränsningarna skapade körhistoria.

Max Regers Tre motetter op 110 räknas bland de mest avancerade a cappella-verken. O Tot, wie bitter bist du tillkom sent i Regers liv, då han var märkt av sjukdom och depression. Vi hör en klagan över den bittra döden som rycker bort den lyckliga människan, men i den avslutande koralen ljusnar stycket och döden välkomnas som en befriare. Reger kritiserades för ”obegriplig harmonik” och ”inga melodier” men hans Åtta andliga sånger saknar knappast melodier. Sångerna påminner om koraler av Bach, en av Regers stora förebilder, men ger också prov på Regers fantasi vad gäller harmonik och textnära komponerande. På hotellrummet där Reger dog i sömnen hittades korrekturet till de åtta sångerna. På skrivbordet låg den första sången uppslagen: ”Människan lever och blomstrar blott en kort tid och världen måste förgås med all sin glans.”

I Johannes Brahms läroprocess ingick studier av äldre musik. I den stora notsamling han lämnade efter sig finns åtskilliga avskrifter av musik från 15-, 16- och 1700-talet. Den dubbelkörsteknik med venetiansk stilbakgrund som blomstrade på 1500-talet och som gärna används då tonsättare vill skriva allvarlig, monumental eller festlig musik hittar vi även hos Brahms. Den dominerar Fest- und Gedenksprüche, en motettsamling med patriotiska känslor som gestaltas med bibeltexter.

Tre nu levande tonsättare får representera den litauiska spänningen, alla tre mer eller mindre påverkade av litauisk folkmusik. I Tykus tykus, ”tyst tyst”, har Vaclovas Augustinas inspirerats av en litauisk folkvisa om en ung man som diskret inleder en amorös eskapad. Men i stället för att gifta sig flyr denne ”smooth operator” – och rider ut i strid. Sutartin är en traditionell polyfonisk musikform från norra Litauen. Sjungen sutartinė handlar om vardagliga göromål och utövas typiskt av 2–4 sångerskor ungefär som en kanon med ett speciellt och karaktäristiskt uttryck. Traditionen är borta sedan ett hundratal år tillbaka, men formen har funnit sin väg tillbaka in i folk- och konstmusik och har fått ge titeln till Romualdas Gražinis stycke. Även Bronius Kutavičius är inspirerad av bland annat sutartin. Kutavičius har i många år varit en dynamisk kraft på den litauiska tonsättararenan. I Giedantis vėžys med text från en litauisk folkvisa får vi möta ett sjungande skaldjur!

Text av: Karin Ekedahl


RADIOKÖREN dot 2019/2020
Skriv ut

Medverkande

 

Radiokören har i över 90 år bidragit till utvecklingen av den svenska a cappella-traditionen. Under den legendariske dirigenten Eric Ericsons ledarskap fick kören ett stort internationellt renommé och räknas i dag bland världens främsta körer. Körmedlemmarnas förmåga att växla mellan kraftfulla solistiska insatser och att sömlöst smälta in i ensemblen skapar ett unikt och dynamiskt instrument som hyllas av musikälskare och kritiker världen över, liksom av de många dirigenter som utforskar och utmanar körens potential.

Sedan 1979 är Radiokörens hemmascen Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus. Förutom konsertpubliken når kören också miljontals lyssnare i etern och på webben genom Klassiska konserten i P2. Dessutom visas flera av konserterna på Berwaldhallen Play, vilket ger publiken ytterligare en möjlighet att komma riktigt nära en av världens bästa körer.

Säsongen 2019–2020 tillträdde Kaspars Putniņš som ny chefsdirigent och konstnärlig ledare för Radiokören, den tionde chefsdirigenten sedan kören bildades. Sedan januari 2019 är Marc Korovitch kormästare för Radiokören med ansvar för ensemblens kontinuerliga utveckling. Två av körens tidigare chefsdirigenter, Tõnu Kaljuste och Peter Dijkstra, utnämndes i november 2019 till hedersdirigenter. Båda har fortfarande nära kontakt med kören och gör återkommande gästspel.

Radiokören bildades samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar och kören hade sin allra första konsert i maj 1925. Ambitionsnivån var hög redan från starten med ett uttalat mål att vara på högsta internationella nivå i allt från barockmusik till modern avantgarde.

Giedrė Šlekytė är en internationellt eftertraktad dirigent som gästat orkestrar som Bruckner Orchester Linz, Sächsische Staatskapelle Dresden, Franska radions filharmoniker och Litauens nationella symfoniorkester. I Sverige har hon lett många av landets främsta orkestrar, däribland Sveriges Radios Symfoniorkester, Kungliga Filharmonikerna och Göteborgs Symfoniker.

Hon var förste kapellmästare vid Stadtteater Klagenfurt 2016–2018, där hon bland annat hyllades för uppsättningar av La Traviata, Don Giovanni och Enleveringen ur seraljen. Som operadirigent gör hon säsongen 2019–2020 exempelvis Poul Ruders The Handmaid’s Tale vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn, Donizettis Kärleksdrycken på Leipzigoperan och Figaros bröllop på Litauiska nationaloperan i Vilnius. 2015 vann hon Danska Radions Symfoniorkesters tävling för unga dirigenter. Hon har även uppmärksammats på Festspelen i Salzburg och vid International Opera Awards.

Hon gästade Berwaldhallen första gången under Östersjöfestivalen 2018 då hon bland annat gjorde Raminta Šerkšnytės oratorium Songs of Sunset and Dawn.

Ungefärlig konsertlängd: 1 tim 40 min inkl. paus

Konsertprogram:
Juste Janulyte: Aquarelle
Felix Mendelssohn: Denn er hat seinen Engeln
Felix Mendelssohn: Trauergesang, op.116
Max Reger: (ur) Acht geistliche Gesänge
Felix Mendelssohn: Richte mich, Gott f bl.kör a cap
Johannes Brahms: Fest- und Gedenksprüche
PAUS
Bronius Kutavicius: Giedantis vezys
Vaclovas Augustinas: Tykus Tykus
Onute Narbutaite: Vasara
Romualdas Grazinis: Sutartine
Vaclovas Augustinas: Trepute martela