Rachmaninov 150 år: Vigilia
I fem specialprogram firar Berwaldhallen den 150-årsjubilerande pianisten och tonsättaren Sergej Rachmaninov. Det sägs att Rachmaninov komponerade Vigilia på bara två veckor i början av 1915. Verket kom att bli ett av hans egna favoriter och delar av det framfördes, på hans begäran, vid hans begravning. Här tolkas det av Radiokören under ledning av chefsdirigent Kaspars Putniņš.
Konserten sänds i Sveriges Radio P2 samt på Berwaldhallen Play fredagen den 3 november kl 19:00.
Medverkande
Radiokören har i över 90 år bidragit till utvecklingen av den svenska a cappella-traditionen. Under den legendariske dirigenten Eric Ericsons ledarskap fick kören ett stort internationellt renommé och räknas i dag bland världens främsta körer. Körmedlemmarnas förmåga att växla mellan kraftfulla solistiska insatser och att sömlöst smälta in i ensemblen skapar ett unikt och dynamiskt instrument som hyllas av musikälskare och kritiker världen över, liksom av de många dirigenter som utforskar och utmanar körens potential.
Sedan 1979 är Radiokörens hemmascen Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus. Förutom konsertpubliken når kören också miljontals lyssnare i etern och på webben genom Klassiska konserten i P2. Dessutom visas flera av konserterna på Berwaldhallen Play, vilket ger publiken ytterligare en möjlighet att komma riktigt nära en av världens bästa körer.
Säsongen 2019–2020 tillträdde Kaspars Putniņš som ny chefsdirigent och konstnärlig ledare för Radiokören, den tionde chefsdirigenten sedan kören bildades. Sedan januari 2019 är Marc Korovitch kormästare för Radiokören med ansvar för ensemblens kontinuerliga utveckling. Två av körens tidigare chefsdirigenter, Tõnu Kaljuste och Peter Dijkstra, utnämndes i november 2019 till hedersdirigenter. Båda har fortfarande nära kontakt med kören och gör återkommande gästspel.
Radiokören bildades samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar och kören hade sin allra första konsert i maj 1925. Ambitionsnivån var hög redan från starten med ett uttalat mål att vara på högsta internationella nivå i allt från barockmusik till modern avantgarde.
Den hyllade lettiske dirigenten Kaspars Putniņš är sedan säsongen 2020-2021 chefsdirigent för Radiokören. Han är även konstnärlig ledare och chefsdirigent för Estlands filharmoniska kammarkör och har varit permanent dirigent för Lettiska radions kör sedan 1994. Putniņš är en van uttolkare av såväl renässansens polyfona körverk som romantikens starka känsloyttringar, men är framför allt en driven främjare av samtida körmusik. Genom nära samarbeten med en rad olika nordiska och baltiska tonsättare har han gjort en rad framföranden och inspelningar av nyskrivna körverk.
Som gästdirigent samarbetar han med körer som RIAS kammarkör, Nordtyska radions kör Hamburg, DR Vokalensemblet, BBC Singers, Tokyo Cantat och Nederländska radions kör. Han har uppfört verk av tonsättare som Maija Einfelde, Mārtiņš Viļums, Toivo Tulev, Lasse Thoresen och Gavin Bryars och gjort sceniska projekt där körer samarbetat med skådespelare och visuella konstnärer. Med Estlands filharmoniska kammarkör gjorde han en hyllad skivinspelning med verk av Schnittke och Pärt, vilken belönats med både en Gramophone Award och Diapason d’Or.
Musiken
Vigilia är ett centralt verk i den ryske tonsättaren Sergej Rachmaninovs produktion, inspirerat av och delvis baserat på traditionell rysk kyrkosång med inslag av västerländsk polyfoni. Titeln kan närmast översättas med ”vaka”. Verket, som även kan interfolieras i den ortodoxa gudstjänstordningen, består av femton körsånger för blandad kör a cappella. De sjungs på kyrkslaviska, ett liturgiskt språk med rötter tillbaka till 800-talet och med hemvist i kristet ortodoxa länder som Ryssland, Ukraina, Serbien och Bulgarien.
Sångstämmorna rör sig, som ofta i ryskortodox kyrkosång, inom ett begränsat intervallregister om en ters eller kvart. De mörka stämmorna är karaktäristiska: altarna och basarna, vilka kan gå ända ner till tonerna C och B i stora, respektive kontraoktaven. När Nikolaj Danilin – som ledde Moskvas sjuttiohövdade Synodkör vid uruppförandet 1915 – såg noterna skakade han på huvudet och sa: ”Sergej Vasiljevitj, var kan jag hitta såna basar? Det är som att leta sparris till jul.”
Nio av sångerna bygger på uråldriga ryska traditioner som ”znamenny”, Kievsk och grekisk sång. Resten är Rachmaninovs eget tematiska material. Ordet ”znamenny” kan översättas med ”skrivet med tecken” och refererar till ett ålderdomligt, icke-västerländskt notationssystem för unison sång.
Till skillnad från sin egen fem år tidigare komponerade Chrysostomos-liturgi, som Rachmaninov själv tyckte var för emotionell för sitt sakrala ändamål, var han mer nöjd med Vigilia. Verket, som trots allt i första hand verkar ha varit ämnat för konsertsalen, tillägnade han postumt sin lärare i kyrkomusik vid musikkonservatoriet i Moskva, Stepan Smolenskij. Det fick ett så entusiastiskt mottagande att man var tvungen att ordna med ytterligare fyra konserter samma säsong.
Två år senare störtade Lenin och bolsjevikerna det ryska tsardömet och Rachmaninov gick i frivillig exil. För de nya makthavarna var religiös musik av intet värde och Vigilia hamnade, i likhet med annan sakral musik, på musikhistoriens sophög. Ett halvsekel senare drogs verket åter fram ur glömskan och gavs till och med ut på skiva 1965, signerad det sovjetiska skivbolaget Melodiya.
Text: Henry Larsson
Ungefärlig konsertlängd: 1 tim
Lär dig mer genom att lyssna på Sveriges Radio P2
Biljetter
Fler konserter
Nordiska veckor: Sång utan ord
Patrik Ringborg leder uruppförandet av Emmy Lindströms kör- och orkesterverk Sång utan ord, samt Rolf Martinssons sångcykel Ich denke Dein… och Wilhelm Stenhammars symfoniska kantat Sången.
Radiokören sjunger Bach
Sakral musik av Johann Sebastian Bach står på programmet när Radiokören under ledning av Fredrik Malmberg intar Oscarskyrkan i Stockholm.
Rachmaninov 150 år: Klockorna
Chefsdirigent Daniel Harding leder Sveriges Radio Symfoniorkester, Radiokören, Eric Ericsons Kammarkör samt solister i Sergej Rachmaninovs sällan framförda koralsymfoni Klockorna.