arrow

Radiokören sjunger Bach

Johann Sebastian Bach skrev ett antal kortare mässor med latinsk text omkring 1738–1739 till greven och kulturmecenaten Franz Anton von Sporck. En av dessa är mässan i G-dur som i denna konsert kombineras med körkantaten Wachet auf, ruft uns die Stimme – ”Vakna upp, en stämma ljuder” – från 1780.


RADIOKÖREN dot 2023/2024
Skriv ut

Medverkande

 

Radiokören har i över 90 år bidragit till utvecklingen av den svenska a cappella-traditionen. Under den legendariske dirigenten Eric Ericsons ledarskap fick kören ett stort internationellt renommé och räknas i dag bland världens främsta körer. Körmedlemmarnas förmåga att växla mellan kraftfulla solistiska insatser och att sömlöst smälta in i ensemblen skapar ett unikt och dynamiskt instrument som hyllas av musikälskare och kritiker världen över, liksom av de många dirigenter som utforskar och utmanar körens potential.

Sedan 1979 är Radiokörens hemmascen Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus. Förutom konsertpubliken når kören också miljontals lyssnare i etern och på webben genom Klassiska konserten i P2. Dessutom visas flera av konserterna på Berwaldhallen Play, vilket ger publiken ytterligare en möjlighet att komma riktigt nära en av världens bästa körer.

Säsongen 2019–2020 tillträdde Kaspars Putniņš som ny chefsdirigent och konstnärlig ledare för Radiokören, den tionde chefsdirigenten sedan kören bildades. Sedan januari 2019 är Marc Korovitch kormästare för Radiokören med ansvar för ensemblens kontinuerliga utveckling. Två av körens tidigare chefsdirigenter, Tõnu Kaljuste och Peter Dijkstra, utnämndes i november 2019 till hedersdirigenter. Båda har fortfarande nära kontakt med kören och gör återkommande gästspel.

Radiokören bildades samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar och kören hade sin allra första konsert i maj 1925. Ambitionsnivån var hög redan från starten med ett uttalat mål att vara på högsta internationella nivå i allt från barockmusik till modern avantgarde.

Fredrik Malmberg är sedan 2012 chefsdirigent för Eric Ericsons kammarkör och professor i kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hans verksamhet omfattar såväl kör- som orkesterrepertoar och han har arbetat med ensembler som Danska radiokören och Concerto Copenhagen liksom Radiokören, Sveriges Radios symfoniorkester och Mariinskijteaterns orkester. Malmberg har mottagit flera priser och utmärkelser och omnämndes 2012 av musikmagasinet Opus som en av de som gjort mest för att förnya konstmusiken i Sverige.

Ungefärlig konsertlängd: 1 tim, ej paus

Lär dig mer, lyssna på Sveriges Radio P2