arrow

RADIOKÖREN: LUNCHKONSERT MED SVERIGES UNGDOMSKÖR

Sveriges Ungdomskör (SVUK) är sedan 2011 en musikalisk mötesplats för unga, ambitiösa körsångare från hela Sverige. När de, under ledning av sin nuvarande dirigent Maria Goundorina, möter Radiokörens rutinerade körsångare står musik av Francis Poulenc, Anna-Karin Klockar med flera på repertoaren.


RADIOKÖREN dot 2022/2023
Skriv ut

Försäljningen till detta evenemang stänger kl 12.00 den 19 januari.

Konserten ges i Radiohuset Studio 2. Observera att namn och unik e-postadress måste anges för varje deltagare vid biljettköp. På konsertdagen behöver du uppvisa legitimation som måste överensstämma med namnet på din biljett. Utan giltig legitimation nekas du inträde.

Medverkande

 

Radiokören har i över 90 år bidragit till utvecklingen av den svenska a cappella-traditionen. Under den legendariske dirigenten Eric Ericsons ledarskap fick kören ett stort internationellt renommé och räknas i dag bland världens främsta körer. Körmedlemmarnas förmåga att växla mellan kraftfulla solistiska insatser och att sömlöst smälta in i ensemblen skapar ett unikt och dynamiskt instrument som hyllas av musikälskare och kritiker världen över, liksom av de många dirigenter som utforskar och utmanar körens potential.

Sedan 1979 är Radiokörens hemmascen Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus. Förutom konsertpubliken når kören också miljontals lyssnare i etern och på webben genom Klassiska konserten i P2. Dessutom visas flera av konserterna på Berwaldhallen Play, vilket ger publiken ytterligare en möjlighet att komma riktigt nära en av världens bästa körer.

Säsongen 2019–2020 tillträdde Kaspars Putniņš som ny chefsdirigent och konstnärlig ledare för Radiokören, den tionde chefsdirigenten sedan kören bildades. Sedan januari 2019 är Marc Korovitch kormästare för Radiokören med ansvar för ensemblens kontinuerliga utveckling. Två av körens tidigare chefsdirigenter, Tõnu Kaljuste och Peter Dijkstra, utnämndes i november 2019 till hedersdirigenter. Båda har fortfarande nära kontakt med kören och gör återkommande gästspel.

Radiokören bildades samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar och kören hade sin allra första konsert i maj 1925. Ambitionsnivån var hög redan från starten med ett uttalat mål att vara på högsta internationella nivå i allt från barockmusik till modern avantgarde.

Idén bakom Sveriges Ungdomskör är att det här i Sverige, på samma sätt som i flertalet länder runt om i världen, skall finnas en nationell ungdomskör med unga körsångare mellan 16 och 25 år från hela landet. Kören bedrivs ideellt i projektform inom ramen för barn- och ungdomsorganisationen UNGiKÖR. Syftet med kören är att vara en utvecklande musikalisk smältdegel och mötesplats för ungdomar oavsett var i landet de bor, liksom en förebild och inspiration för unga korister i lokala barn- och ungdomskörer runt om i Sverige. Kören har regelbundna träffar i form av internat och festivaler liksom turnéer inom och utanför Sverige. Repertoaren består huvudsakligen av klassisk körmusik på hög nivå med tonvikt på nordiska tonsättare samt nyskriven musik av både erkända och ännu inte etablerade tonsättare. Inför varje ny treårig projektperiod anlitas en ny, välrenommerad svensk kördirigent. I oktober 2018 inleddes ett samarbete med professor Erik Westberg. Sedan dess har kören hunnit med åtskilliga uppmärksammade projekt och ännu fler är på gång.

&

Maria Goundorina, eller Masja som hon även kallas, kommer ursprungligen från staden Novosskolniki i Ryssland. Marias intresse för körmusik föddes då hon som sjuåring började sjunga i en barnkör som senare utvecklades till en skola för körsångare.

Maria inledde sina musikstudier vid Ippolitov-Ivanovs musikhögskola och Tjajkovskijkonservatoriet i Moskva. Efter avslutade diplomstudier vid Tjajkovskijkonservatoriet tillbringade Maria några år i Österrike där hon studerade vid Wiens universitet.
År 2005 flyttade Maria till Stockholm för att studera kördirigering under Anders Eby vid Kungliga Musikhögskolan. Maria tog sin examen i kördirigering våren 2008.
Under sin studietid hann Maria med att både sjunga i och leda flera framstående ensembler i Ryssland, Tyskland och Sverige, samt att delta i flertalet dirigenttävlingar. År 2004 var Maria en av finalisterna i Wiens Competition for Young Choir Conductors, där hon även mottog priset för ”Bästa tolkning av ett romantiskt verk”. År 2007 tilldelades Maria Eric Ericsons resestipendium, och 2009 var hon en av finalisterna i den internationella dirigenttävlingen The Eric Ericson Award.

I november 2009 valdes Maria Goundorina till ny sånganförare för Allmänna Sången. Maria är körens 27:e dirigent. Sedan 2015 undervisar Maria i körsång på den nystartade avdelningen av välrenommerade Adolf Fredriks Musikklasser i Farsta.

Maria undervisar i kördirigering och körsång samt ger föreläsningar om rysk konstmusik på olika kurser i Österrike, Tyskland, Holland och Sverige.