arrow

RADIOKÖREN: LUNCHKONSERT MED SVERIGES UNGDOMSKÖR

Sveriges Ungdomskör (SVUK) är sedan 2011 en musikalisk mötesplats för unga, ambitiösa körsångare från hela Sverige. När de, under ledning av sin nuvarande dirigent Maria Goundorina, möter Radiokörens rutinerade körsångare står musik av Francis Poulenc, Anna-Karin Klockar med flera på repertoaren.


RADIOKÖREN

dot 2022/2023

Skriv ut

Försäljningen till detta evenemang stänger kl 12.00 den 19 januari.

Konserten ges i Radiohuset Studio 2. Observera att namn och unik e-postadress måste anges för varje deltagare vid biljettköp. På konsertdagen behöver du uppvisa legitimation som måste överensstämma med namnet på din biljett. Utan giltig legitimation nekas du inträde.

Medverkande

 

&

Radiokören består av 32 professionella sångare som tillsammans bildar ett unikt och dynamiskt instrument, hyllat av musikälskare och kritiker världen över. Radiokören möter publiken på sin hemmascen i Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus, liksom i konsertsalar runt om i landet och på turnéer i hela världen. Dessutom når de miljontals lyssnare i Sveriges Radio P2, på Berwaldhallen Play och internationellt genom EBU.

Sedan 2020 är Radiokörens chefsdirigent den flerfaldigt prisbelönade lettiske kördirigenten Kaspars Putniņš. Sedan januari 2019 är den franske orkester- och kördirigenten Marc Korovitch kormästare för Radiokören, med ansvar för ensemblens vokala utveckling.

Radiokören bildades 1925, samma år som radion påbörjade sina sändningar, och gav sin första konsert i maj det året. I körens omfångsrika skivkatalog finns en mängd kritikerrosade och prisbelönade inspelningar. Hösten 2023 släpptes Kaspars Putniņš första skiva med Radiokören: Robert Schumanns Missa sacra, inspelad med organisten Johan Hammarström.

Idén bakom Sveriges Ungdomskör är att det här i Sverige, på samma sätt som i flertalet länder runt om i världen, skall finnas en nationell ungdomskör med unga körsångare mellan 16 och 25 år från hela landet. Kören bedrivs ideellt i projektform inom ramen för barn- och ungdomsorganisationen UNGiKÖR. Syftet med kören är att vara en utvecklande musikalisk smältdegel och mötesplats för ungdomar oavsett var i landet de bor, liksom en förebild och inspiration för unga korister i lokala barn- och ungdomskörer runt om i Sverige. Kören har regelbundna träffar i form av internat och festivaler liksom turnéer inom och utanför Sverige. Repertoaren består huvudsakligen av klassisk körmusik på hög nivå med tonvikt på nordiska tonsättare samt nyskriven musik av både erkända och ännu inte etablerade tonsättare. Inför varje ny treårig projektperiod anlitas en ny, välrenommerad svensk kördirigent. I oktober 2018 inleddes ett samarbete med professor Erik Westberg. Sedan dess har kören hunnit med åtskilliga uppmärksammade projekt och ännu fler är på gång.

&

Maria Goundorina, eller Masja som hon även kallas, kommer ursprungligen från staden Novosskolniki i Ryssland. Marias intresse för körmusik föddes då hon som sjuåring började sjunga i en barnkör som senare utvecklades till en skola för körsångare.

Maria inledde sina musikstudier vid Ippolitov-Ivanovs musikhögskola och Tjajkovskijkonservatoriet i Moskva. Efter avslutade diplomstudier vid Tjajkovskijkonservatoriet tillbringade Maria några år i Österrike där hon studerade vid Wiens universitet.
År 2005 flyttade Maria till Stockholm för att studera kördirigering under Anders Eby vid Kungliga Musikhögskolan. Maria tog sin examen i kördirigering våren 2008.
Under sin studietid hann Maria med att både sjunga i och leda flera framstående ensembler i Ryssland, Tyskland och Sverige, samt att delta i flertalet dirigenttävlingar. År 2004 var Maria en av finalisterna i Wiens Competition for Young Choir Conductors, där hon även mottog priset för ”Bästa tolkning av ett romantiskt verk”. År 2007 tilldelades Maria Eric Ericsons resestipendium, och 2009 var hon en av finalisterna i den internationella dirigenttävlingen The Eric Ericson Award.

I november 2009 valdes Maria Goundorina till ny sånganförare för Allmänna Sången. Maria är körens 27:e dirigent. Sedan 2015 undervisar Maria i körsång på den nystartade avdelningen av välrenommerade Adolf Fredriks Musikklasser i Farsta.

Maria undervisar i kördirigering och körsång samt ger föreläsningar om rysk konstmusik på olika kurser i Österrike, Tyskland, Holland och Sverige.